• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לבעלי תשובה

בקשת סליחה על השבת גזל

הרה"ג דוב ליאור

ט מרחשון תש"ע
שאלה
רק לאחרונה קראתי שכאשר אדם משיב גזלה הוא גם צריך לבקש סליחה מהנגזל אחרת הוא לא יוצא ידי חובה כמו שצריך בעניין זה. יש אצלי בזמן האחרון התעוררות גדולה עד מאוד מעניין זה של גזל, והתחלתי לעבור בראש על כל מיני מצבים שבהם לא הייתי אחראי מספיק ו"השארתי חובות". אלא שעניין זה של בקשת הסליחה לא ידעתי ובזמן שהשבתי לבעלים את אשר שלהם, אני חושב שלא התנצלתי. אולי הסברתי את עצמי, הראיתי או הבעתי אי נעימות רבה, אולי אף התנצלתי ואיני זוכר, אך לא נראה לי שהתנצלתי מפורשות. על כל פנים אני מבין שאף שהשבתי את הגזל עדיין זה לא נחשב הלכתית תשובה שלמה. האם זה נכון? האם אני צריך לשוב ולהתנצל?
תשובה
אם אתה בטוח שהצד השני מחל זו תשובה שלמה, ואם עוד לא - אז אפשר לתקן עכשיו ע"י הרמת טלפון או שליחת מכתב ולהתנצל על הכל ולבקש מחילה אם גרמת לו צער או עוגמת נפש.