• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות על ה'

ירדית הנשמה למטה

הרב ש. יוסף וייצן

ו כסלו תש"ע
שאלה
ברצוני לשאול לגבי ירידת הנשמה למטה, לפני שה’ מוריד את הנשמה למטה. הרי בסופו של דבר הוא יודע מה יהיה כל התהליך שלה ואם יהיה הבן אדם רשע או צדיק, כך שאם ה’ יודע שהוא יהיה רשע למה להוריד אותה בכלל? כמובן שאנחנו יורדים בשביל לתקן משהו ולעלות בקדושה, אך אם אותה נשמה ידועה שהיא תחטא אז למה לגרום לה סבל? שתשאר למעלה כך היא לא תחטא ולא תצטרך לסבול כלל וכלל?
תשובה
החטאים לא באים מהנשמה. הנשמה מתלבשת בגוף. כאן יש לאדם בחירה חופשית. על היחס בין הידיעה האלוקית לבין הבחירה החופשית אמר רבי עקיבא: "הכל צפוי והרשות נתונה". בדבריו אומר רבי עקיבא שאין סתירה בין הכל צפוי ולידיעה האלוקית לבין הבחירה האנושית. כך כנראה הדברים, שמצד האדם יש בחירה חופשית ומצד הענין האלוקי הכל צפוי. המטרה של הבחירה החופשית היא להטיב לאדם. לכן העיקר מבחינת האדם יש בחירה חופשית. על ידי הבחירה החופשית אדם עומל על הטוב שיקבל מאת הקב"ה. העמל בהשגת הטוב הוא מגדיל את הטוב שיהיה טוב שלם יותר.