• תורה, מחשבה ומוסר
  • דרכי לימוד

לימוד מקיף ב"משנה ברורה"

הרב אליעזר מלמד

ח ניסן תשס"ד
שאלה
הרב כתב בפניני הלכה ש"היו שהמליצו ללמוד את ספר ההלכה המקיף ’ארבעה-טורים’ עם פירוש ’בית-יוסף’ לרבי יוסף קארו, אולם כיום גם ה’בית-יוסף’ אינו מקיף את כל ספרות ההלכה, משום שכל החידושים הפסקים והתשובות שכתבו גדולי האחרונים אינם כלולים בספרו". למה הרב חושב שה"משנה ברורה" או ה"שערי תשובה" לא עונים לקריטריונים הללו, הרי הם מביאים את דעות כל מפרשי השו"ע, מכריעים במקום שיש מחלוקת ומוסיפים פסקים משו"תים שונים, הלא כן?
תשובה
מפני שמאז התעוררו שאלות חדשות מרובות. לדוגמה: ברכות הנהנין על מאכלים חדשים, ועל הרגלי אכילה שונים. חשמל בשבת, השתלת איברים, דיני ממונות בכללי מסחר המקובלים כיום.