• שבת ומועדים
  • הסוכה והסכך

הלכות סוכה שתחת הגג

הרה"ג דוב ליאור

ל תשרי תשע"א
שאלה
ברצוני לקבל הסבר מעמיק וקל להבנה לגבי סוכה הנבנת תחת גגות לא הבנתי את זה העניין כל כך. ולגביי תעשה ולא מן העשוי מה אם אפשר לקבל הסבר על העניין הזה,תודה רבה עבודת קודש אתם עושים.
תשובה
כתוב בתורה "בסכת תשבו" בכתיב חסר ללא 'ו' ודרשו על זה חז"ל שצריך לשבת תחת סכך אחד שהוא תחת כיפת השמיים ולא מתחת גג ואפילו לא תחת סכך אחר. אם אדם עשה סוכתו תחת גג אסבסט ואח"כ הזיז את הגג, אין בזה בעיה של תעשה ולא מן העשוי מכיוון שהריעותא לא הייתה בסכך אלא שהייתה מעליו מחיצה שברגע שמסירים אותה הסוכה כשרה. אבל אם הריעותא הייתה בסכך: כגון,שהיו ענפים מחוברים שמסוככים בעצמם על הסוכה ואח"כ הוא תלש את הענפים שלא יהיו מחוברים לקרקע, בזה יש בעיה של תתעשה ולא מן העשוי כיוון שהענפים הונחו בתחילה כשהם לא כשרים ועל כן עליו להגביה אותם ולהניחם מחדש כשהם לא מחוברים.