• שבת ומועדים
  • ארבעת המינים

לברך על הלולב בתוך ההלל

הרב יוסף אפריון

ח כסלו תשע"א
שאלה
מס’ שאלות שהתעוררו לי בעניין חג סכות. 1) מה הדין אם באתי ליטול לולב ובטעות לקחתי על ההתחלה את האתרוג עם הפיטם למעלה, האם יצאתי וכבר אין עניין לחזור ולברך או שכיון שלא התכונתי עדיין לצאת זה לא נחשב? 2) אחרי שברכתי ונטלתי את הלולב גיליתי שלאחד ההדסים הקצה שבור, כלומר, מחובר רק על ידי הקליפה אבל הוא בעצם קטום. האם לחזור ולברך על לולב אחר? אני מדגיש שמדובר רק באחד משלושת ההדסים וזה שבר שאם לא נוגעים בקצה של ההדס לא רואים שהוא לא שבור כך שאין בעיה של הדר. יש הבדל בין היום הראשון לשאר הימים? 3) מה והאם יש הבדל בין פרגולה של בטון שעליה אני מניח את הסכך לבין פרגולה של ברזל? 4) האם מותר לברך בתוך ההלל על נטילת לולב אם שכחתי ליטלו לפני?
תשובה
1. אתה יכול לברך. למעשה אפשר בדיעבד לברך אפילו לפני ההושענות. (משנ"ב תרנא, כו) 2. נחלקו הפוסקים האם הדס קטום כשר, לכן ראוי (וביום טוב ראשון יש יותר מקום להחמיר) ליטול שוב ארבעת מינים אחרים אולם אין לברך על נטילה זו. (שו"ע תרמו, י) 3. לכתחילה אין להניח את הסכך על דבר שאינו כשר לסיכוך (גזירת מעמיד) שמא יבואו לסכך בו, אולם על בטון מותר כיון שאין חשש שיבואו לסכך בבטון. (משנ"ב תרנט כג) 4. מותר לברך רק בין הפרקים, כלומר, בין מזמור למזמור כפי החלוקה בספר תהילים. (ולא לפי החלוקה המופיעה בסידורים שחוצה חלק מהמזמורים באמצעם). (משנ"ב תרנא מא) הרב יוסף אפריון