• תורה, מחשבה ומוסר
  • תורה ופרנסה

עצה ללימוד תורה ופרנסה

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ"ה אדר א' תשע"א
שאלה
אני בן 25, נשוי+ילדה. גדלתי בחינוך דתי אך לצערי הרב בצעירותי לא הייתי דתי. ברוך ה’ חזרתי בתשובה לפני 5 שנים בערך, התחלתי להניח תפילין ולשמור שבת להגיע לתפילות ולפני שנתיים בערך התחלתי להתאהב בתורתנו הקדושה. אני עובד באבטחה במשרד ממשלתי שלא מגיעים אליו כמעט אנשים ככה שאני יכול ללמוד כמעט כל המשמרת (שמונה שעות ביום). באבטחה אני מרוויח מעט מעל המינימום שזאת בהחלט משכורת שמספיקה לנו כרגע אך בעז"ה יתברך יהיו לנו עוד ילדים ומשכורת כזאת לא תספיק מה שמחייב אותנו לחשוב על העתיד. אתמול דיברתי עם אשתי וחשבנו מה אני אלך ללמוד וכל מה שהיא הציעה לי לא נראה לי, אני יודע שאין פסול בלימודי חול אבל כמו שאמרתי התאהבתי בתורתנו הקדושה ואני רוצה ללמוד כמה שיותר אז חשבנו שאולי אני אלך לכיוון של מקצוע קודש ואני חשבתי על דיינות ככה אוכל לשלב פרנסה עם לימוד תורה, הבעיה שאין לי הרב ידע בהלכות ובכלל תורה(לדאבון ליבי) אני מנסה לפצות על השנים האבודות אבל אני לומד לבד בלי חברותא או רב שיכול לכוון אותי וכל מה שאני רוצה זה רק ללמוד תורה! אני פשוט מאוהב! הייתי רוצה עצה איך אני יכול להתקדם לכיוון הדיינות או בכלל מה בכוד הרב חושב שאני צריך לעשות? חשוב לי לציין שאני כבר כמה ימים מתוסכל מהעניין שאני אצטרך ללמוד לימודי חול ואני ממש פוחד להשאב לתוך זה וחס וחלילה להפסיק ללמוד תורה. אני מדבר מעומק ליבי! אני רוצה להתפרנס בכבוד וביחד עם זה לגדול בתורה, אני לא מרגיש שיש משהו אחר שאני רוצה ללמוד, תודה על ההקשבה ועל הזמן של הרב, המשך בעבודת הקודש שאתה עושה! אנחנו הקטנים מעריכים אותך ושכמותך מאד!
תשובה
אשריך שאתה אוהב ללמוד תורה. אך עליך לדעת שכדי להיות דיין צריך אתה ללמוד לפחות חמש עשרה שנים וגם אחר כך יש הרבה מעומדים ורק מעט מכל אלו נבחרים להיות דיינים. על כן אני ממליץ לך ללמוד מקצוע אחר כי מצוה גדולה לפרנס את המשפחה. וד' יעזור שתוכל בכל יום לקבוע עיתים לתורה ולשמוח בלימוד התורה בזמן שתמצא. חזק ואמץ ותיהיה תמיד בשמחה בהצלחה