• מצוות ישוב וכיבוש הארץ

יישוב הארץ לצד פיקוח נפש

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ"ט אדר ב' תשע"א
שאלה
א. האם במצוות יישוב הארץ המטרה מקדשת את האמצעים? כלומר האם מותר להכנס לפיקוח נפש ממשי על מנת לבנות בתים בארץ ישראל, כגון, על ידי ערבים עם שמירה דלה ביותר? ובפרט כאשר באותו יישוב קבלו על עצמם את הסיכון אך בדרך לישוב יש ישוב אחר שנחשף לסכנה ממשית בעקבות תנועה חופשייה של פועלים ערבים? ב. מתוך הנחה שמעסיקים ערבים כדי לחסוך כסף אני שואל- האם אין חיוב לבדוק היטב וביסודיות רבה אם יש עבודה עברית בעלות לא הרבה יותר גבוהה? ואם כן, האם לא נהיה חייבים להעסיק את היהודים מטעמים הלכתיים שונים?
תשובה
המציאות היא שאין אפשרות לבנות עם עובדים יהודים בלבד, כי רק יהודים מעטים מוכנים לעבוד בבנין. ועל כן נזקקים לעובדים שאינם יהודים. אך כמובן זה צריך להעשות בזהירות בלי להכנס לסיכון ח"ו. וכך זה נעשה בכל המקומות על פי הוראות של אנשי הבטחון. ויש לסמוך על אנשי הבטחון בכל ישוב שהם יודעים מה נכון לעשות.