• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

מחלוקת ר’ יוחנן והספרי

הרב ש. יוסף וייצן

ו מרחשון תשע"ב
שאלה
הגמרא ביבמות (יג:) מביאה מחלוקת ריש לקיש ור’ יוחנן בעניין דרישת הפסוק ’לא תתגודדו’ (הריטב"א טוען שזו אינה מחלוקת אלא ר’ יוחנן רצה לחדד את ריש לקיש). הרשב"א במקום אומר שלר’ יוחנן אין בכלל את דין ’לא תעשו אגודות אגודות’, שריש לקיש דורש, מאחר שדין זה מקורו הוא בספרי, האם ר’ יוחנן יכול לחלוק עליו? ובכללות, האם אמורא יכול לחלוק על מדרשי הלכה? אשמח אם הרב יפנה למקורות.
תשובה
שלום רב: האמוראים אינם יכולים לחלוק על תנאים. אולם מדרשי הלכה הם לפי אחד התנאים. אמורא יכול ללכת לפי תנא אחר. לפעמים האמוראים סוברים שמכך שרבי במשנה לא הזכיר את מדרש ההלכה או שיש סוגיא בתלמוד שעולה ממנה שלא מתחשב במדרש ההלכה מהווה הוכחה שהבבלי חולק על המדרש הלכה. כל טוב