• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

הסבר לחוסר השינה של דוד המלך

הרה"ג דוב ליאור

שאלה
במסכת ברכות ג’, ע’’ב מובא: אמר רב אושעיא, אמר רבי אחא, כך אמר דוד: מעולם לא עבר עלי חצות לילה בשינה. רבי זירא אמר: עד חצות לילה היה מתנמנם כסוס (שהסוס אף פעם לא נרדם, אלא שהוא תמיד מתנמנם ומתעורר אחרי 60 נשימות, מתנמנם ומתעורר). מכאן ואילך היה מתגבר כארי. רב אשי אמר: עד חצות לילה היה עוסק בדברי תורה, מכאן ואילך בשירות ותשבחות. אדם נורמטיבי היה מאושפז אודות אי נתינת מנוחה מבחינה פזיולוגית לגוף ובכך מה ההסבר לתופעת אי השינה, הסבר רציונאלי ומובן כמו לדוגמא מסר שניסו אולי להעביר מסירות נפש וכדומה?
תשובה
ההתנהגות של דוד היא לא התנהגות לציבור הרחב. כמו שיש אנשים שישנים בתחילת הלילה וקמים לתיקון חצות, רוב האנשים זה קשה להם. דוד המלך לא היה ישן, לפי שיטות מסויימות, לא יותר מחצי שעה. הוא היה מצטער והיה מסתפק במיעוט שינה כדי להגיד שירות ותשבחות. זו התנהגות של אדם מסויים בתנאים מסויימים ולא הנהגה לציבור הרחב. אדם נורמלי צריך ,כפי שכותב הרמב"ם, שמונה שעות שינה. כנראה דוד היה בנוי בצורה כזו שמספיק לו פחות.