• תורה, מחשבה ומוסר
  • יסודות האמונה

חייבת לדעת ולהבין - יהדות

הרב יצחק גרינבלט

י"א סיון תשע"ב
שאלה
איך אני יודעת שיהדות היא הדת הנכונה? ולא נצרות או איסלם? הרי יש להם מליוני מאמינים וליהדות אין כמעט כלום! בבקשה תן לי תשובה מספקת-אני חייבת לדעת-חייבת להבין!
תשובה
ב"ה שלום לך. שמחתי מאוד שבחרת לשאול ולברר את הדברים החשובים לך כל כך, ושאת באמת רוצה להבין בהם. יחד עם זה אהיה איתך כנה, שהדבר שאת שואלת הוא דבר רציני שדורש יחס רציני ודורש השקעה מעבר לשאלה כזו או אחרת דרך האינטרנט. כמו בכל דבר, ככל שאנו מבינים שהוא רציני, כך אנו בוחרים להשקיע בו ביתר רצינות, כך גם בדברים של לימוד על החיים שלנו, אנו צריכים לדעת שמדובר בדברים שהם יסודות החיים שלנו, והם דורשים לימוד מסודר ועקבי, השקעה ועמל שלנו. פעמים שהאדם נקרא לצאת ממש למסע רוחני כדי לברר את החיים שלו, את המשמעות שלהם, ואת הדרך שלו בחיים, וככל שאדם יעשה זאת באופן רציני יותר, כך הוא ירוויח מכך יותר ויזכה להגיע למה שבאמת האמת הן הכללית והן האמת שלו הפרטית. אחד מהספרים החשובים ביותר המלמדים את יסודות האמונה בה', נכתב לפני קצת יותר מאלף שנים על ידי רבי יהודה הלוי, בשם ספר הכוזרי. הספר נכתב על בסיס של סיפור אמיתי שהיה על מלך כוזר, שהיה גוי והיה משתדל מאוד לעבוד את האלוהים שהם גדלו עליו והאמינו בו, הם היו עובדי עבודה זרה, והוא היה הראש שלהם, אך בלילה הוא חלם שאומרים לו שהרצון שלו נכון, אך המעשה שלו לא נכון, ולכן הוא התחיל לברר את הדרך הנכונה שבה נכון ללכת ולהאמין. הוא בדק את הפילוסופים הכופרים, את הנצרות ואת האיסלם, ולאחר שהתברר לו שבאף אחת מהקבוצות האלו אין את האמת, הוא עבר לברר את דרכה של היהדות, וכך הספר מתאר את הדיונים שהיו בין מלך כוזר לבין החכם היהודי. אין ספק שבירור רציני שתערכי יוביל אותך להבין שאין דרך אחרת מלבד התורה. שכל הדתות האחרות הן המצאה גמורה עם המון המון חסרונות. הנצרות, למרות אלפי ומליוני המאמינים בה, היא שקר וכזב, ורק הדמות החיצונית שבה היא מצטיירת בעיני אנשים גורמת להם להאמין בה. הנצרות והאיסלם החלו מאנשים פרטיים שטענו כל מיני טענות על התגלות ה' ועוד ועוד. כל אחד יכול לחלום חלומות בהקיץ או בשינה, ולטעון שה' דיבר איתו, אך היהדות מעולם לא הלכה בדרך זו. היהדות מבוססת על כך שכל עם ישראל שמע את קול ה', שכל עם ישראל ראה את הניסים שה' עשה, כל עם ישראל חי ארבעים שנה בנס במדבר, נס יום יומי של מן שה' מוריד מהשמים. מלמד אותנו רבי יהודה הלוי, שאמונת ישראל היא ודאית, היא מוכחת, לעומת הדתות האחרות שהן המצאה ואף אחד מעולם לא הוכיח אותן, ולא היה מסוגל להוכיח. יש כיום אימרה מפורסמת שאומרת שמליירד סינים לא טועים, אבל אנו יודעים בודאות שהיא ריקה מתוכן. ודאי שאם רופא אחד מומחה יגיד שצריך לנתח את החולה, ולעומתו יבואו מליוני אנשים שלא יודעים ברפואה ויגידו שלא צריך, שלא נתחשב אלא ברופא, שזה התחום שלו והוא זה שמבין. לכן את תתרגשי ממספרים, אלא בחני את האמת ואת הגדלות של היהדות, שאין באף מקום אחר, ותזכי להמון המון שמחה. ושוב אחזור למה שהתחלתי איתו, חשוב מאוד שתקבעי לך לימוד מסודר, ואולי אפילו מסגרת שתעזור לך לברר את הדרך שלך ביהדות, את האמת שלך ואת הדברים שמתאימים לך, ותזכי להמון טוב. אם תרצי אשמח להיות בקשר ולזור לך גם בדברים המעשיים איך להמשיך ולברר ואיך להמשיך ולהתקדם. בברכה הרב יצחק גרינבלט