• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

לשמוח ולהנות במצוות

הרב ש. יוסף וייצן

ג אדר תשע"ג
שאלה
הגמרא בסוכה דף לא אומרת, שמצוות לאו להנות ניתנו. לא כתוב לא לשמחה ניתנו אלא לא להנות. מה ההבדל בין שמחה להנאה?
תשובה
שלום רב, השמחה נוגעת לחוויה רוחנית. הנאה נוגע להנאת הגוף. המושג מצוות לאו להנות ניתנו הוא קודם כל כלל הלכתי שמגדיר את מי שעושה מעשה מצווה לא כאדם שגופו נהנה אלא כמי שעושה מעשה של מצווה שהוא רצון ה'. מבחינה רוחנית את האמירה לאו להנות ניתנו ניתן לקחת למספר הוראות. הוראה אחת היא שמצוות לא נועדו להנות את גופנו או חושנו אולם ודאי שאת המצוות צריך לקיים בשמחה ומתוך תודעה שהמצווה היא המביאה אל תוכנו את השלמות המבוקשת בחיינו. כל טוב