• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

שמות הפרשנים

הרב רפאל וסרטיל

ג תמוז תשע"ג
שאלה
יש לי עוד שאלה ברשותך מדוע כשמדברים או מזכירים את פרשני התורה מוסיפים לשמם את ה’ הידיעה: הרמב"ם אומר, הכלי יקר מציין או אומר וכו’, חוץ מרש"י לרש"י אין מוסיפים את ה’ הידיעה תודה
תשובה
לשואל שלום, שאלה זו אף אני שאלתי לפני מספר שנים את סבי מורי ר' אשר וסרטיל זצ"ל, שעסק בעריכת ספרי קודש. לדבריו, אכן מוטב היה להשמיט את הה"א שלפני רמב"ם ראב"ע וכדו', בדומה לרש"י. עם זאת הכותב "הרמב"ם" במקום "רמב"ם" לא טעה בכך טעות לשונית, שכן פתיחת ראשי התיבות תהיה "הרב רבי משה בן מימון", על כל פנים לשם העקביות ראוי היה להכריע ולא לנהוג לעתים כך ולעתים כך. למעשה, הורגלו הכותבים להוסיף ה"א ומשום מה אצל רש"י ברור לכל שאין נכון להוסיף ה"א, על אף שבאותה מידה כמו אצל גדולים אחרים גם אצל רש"י ניתן היה לפתוח "הרב רבי שלמה יצחקי" ולכתוב הרש"י. שונה הדבר ביחס לכינויים של מפרשים כמו ה"כלי יקר" שלכתחילה אין מניעה מלהקדים ה"א-הידיעה לפני הכינוי, עם זאת ניתן לכתוב: אומר בעל "כלי יקר"... בברכה נאמנה