- משפחה, ציבור וחברה
- שאלות כלליות
שאלה
כבוד הרב שלום!
שמי שלום, אני סטודנט לרפואה בסוף שנתי השלישית בלימודים. במסגרת לימודי הגנטיקה שלי נתקלתי במספר סוגיות מעניינות מאוד שגרמו לי לתהיות... אאלץ לתת מעט רקע מקדים לשאלתי: זהו ידע די כללי כי מין האדם נקבע ע"י כרומוזומי מין X ו-Y. מדובר בחומר גנטי מיני- כאשר מטען גנטי של XX יוביל למין נקבה ומטען גנטי של XY יוביל לזכר. אך לימדו אותנו משהו מעניין מאוד- מסתבר שהמין הזכרי נקבע באמצעות אזור מאוד ספציפי בכרומוזום Y,אזור הנקרא SRY
Sex determining Region of Y. בלי לפרט יותר מידי- מסתבר שכתוצאה מתקלות גנטיות שונות תיתכן מצב שהגן SRY הזה יעבור בטעות לכרומוזום X. במידה וזה קורה יתכן מצב בו גבר XY אך ללא אזור SRY יהיה כלפי חוץ אישה! לא רק זה, אלה מדובר בנשים שהן בד"כ יפיפיות וחכמות הרבה מעל הממוצע. כמובן שהמצב עובד הפוך ויתכן שאישה XX אך עם אזור SRY תיראה כלפי חוץ גבר לכל דבר. בשני המקרים יהיו חולים אלו עקרים ויתכנו סיבוכים רפואיים אחרים, אך ככלל מדובר באנשים מתפקדים ורגילים חוץ מהעקרות.
ועכשיו לשאלה: במקרה של גבר XY עם אזור SRY שכלפי חוץ נראה כאישה- אך מהותית, גנטית, כרומוזומלית מדובר בגבר לכל דבר- האם מותר לאדם זה להתחתן? האם זה משכב זכר? ולפי איזה פרמטרים הלכתיים אנו מגדירים את מין האדם? כמובן שיש לזה השלכות מרחיקות לכת מבחינת חובות הלכתיות נוספות של מצוות שהזמן גרמן, נישואין ועוד.
אם לא הייתי ברור בניסוח השאלה- אשמח לפרט עוד במייל או טלפונית...
תודה רבה!
בכבוד רב,
תשובה
שלום וברכה,
בשו"ת ציץ אליעזר יש שאלה דומה לגבי אדם שחיצוני הוא גבר אך יש לו אברים פנימיים של אשה, שאלו האם מותר להוציא שחלות אלה או האם זה נחשב כסירוס. הוא ענה שבהלכה הולכים אחרי המראה החיצוני ולא הגנטיקה. יש דעות אחרות שכן מתחשבים בגנטיקה.
שאלות אלה מעניינות אבל ב"ה נדירות מאד.
כל טוב