• מיסים וחוקי המדינה

דמי ביטוח לאומי במילואים

כולל דיינות פסגות

כ אלול תשע"ג
שאלה
שלום וברכה לכבוד הרב, אני סטודנט העובד כשכיר בעבודות מזדמנות אצל מעסיק קבוע. אי לכך, שכרי בכל חודש משתנה על פי מספר המשמרות שאני לוקח באותו החודש. בדרך כלל, אחוז מסויים מן המשכורת מופרש לביטוח הלאומי. (משכורתי כרגע איננה עוברת את רף החיוב בתשלום למס הכנסה) בחודשים בהם אני נקרא לשירות מילואים, הצבא משלם עבורי את דמי הביטוח הלאומי, אף אם מדובר בפרק זמן קצר ביותר של שירות. בתור חייל בעל תפקיד עורפי, יתכן מצב בו אקבל מילואים ליום-יומיים, והצבא ישלם לי את דמי הביטוח הלאומי עבור כל החודש. במידה ובשאר החודש אני אמשיך לעבוד, לא יופרשו מסכום זה דמי הביטוח הלאומי הואיל והצבא כבר שילם אותם בעבורי. לאחרונה נוצר מצב בו שלא שולמה משכורתי על ידי המעסיק בחודשים האחרונים, עקב התרשלות משותפת. (גם אני וגם המעסיק אחראיים לכך שהמשכורת לא נכנסה בזמן) אי לכך, בחודש הקרוב אני אמור לקבל משכורת עבור כמה חודשים. כמו כן, קיבלתי לאחרונה צו מילואים לחודש הבא לפרק זמן קצר של יום אחד. יש לציין שזהו המצב הרגיל ולמעט מקרה אחד בו קיבלתי צו מילואים לפרק זמן של מספר שבועות, בדרך כלל אני מקבל צו מילואים ליום אחד, ולא יותר מיומיים-שלושה בחודש. (דבר המותיר לי זמן לעבור באותו החודש, ולא לשלם על כך את דמי הביטוח הלאומי הואיל והצבא משלם אותם) שאלתי היא האם מותר לי להקדים את המילואים לחודש הנוכחי, בו המשכורת שלי עתידה להיות גבוהה מהרגיל עקב כך שמדובר במשכורת עבור כמה חודשים? אינני יודע כיצד הצבא משלם לביטוח הלאומי, האם מדובר בסכום קבוע, בממוצע שנתי כלשהו, או על פי אותו החודש הספציפי. האם יש הבדל בין המקרים השונים? תודה רבה.
תשובה
שלום וברכה. אשריך שנמלאת רוח טהרה בימי אלול לשלם את כל המוטל עליך ולא לגזול את קופת הציבור. לאחר בירור עם ביטוח לאומי נאמר לנו שחיובי התשלום לביטוח הם בשני מסלולים א' -אדם שאין לו הכנסה מחויב בסכום קבוע לשלם דמי ביטוח. במקרה ושולם בשבילו עבור חלק מהחודש אז הוא פטור מלשלם עבור שאר החודש, (כגון שהיה בשירות צבאי חלק מהחודש) ב' - אדם שיש לו הכנסות מעבודה מחוייב לשלם ביטוח לאומי באופן יחסי עבור הכנסותיו, הן כעצמאי והן כשכיר. גם אם היה פטור בחודש מסויים מתשלום עבור ביטוח לאומי אין זה פוטר אותו מתשלום באופן יחסי עבור הכנסותיו. לכן לא יועיל להקדים את שירות המילואים כדי לקבל פטור מתשלום ביטוח לאומי ממשכורת זו. בזמן שירות מילואים לעיתים המוסד לביטוח לאומי לא גובה דמי ביטוח עבור התשלום עצמו של ימי המילואים. אולם אם לפי תקנות ביטוח לאומי היה פטור מתשלום ביטוח לאומי בחודש שבו שררת במילואים היה מותר להשתמש בפטור רק כנגד שעות שבהם עבדת באותו חודש ולא למשוך את הפטור לשעות מחודשים אחרים. בברכת התורה הרב דניאל לונצר