• שנת האבל על הורים

ערב גיבוש עובדים בשנת אבל

הרב עזריה אריאל

ז מרחשון תשע"ד
שאלה
שלום רב, מקום העבודה שלי עורך ערב גיבוש ובתוכנית: -סיור בכפר דרוזי -חפלה דרוזית (כשר) -הרצאה על העדה הדרוזית. האם בשנת אבל מותר להשתתף בערב כזה ?
תשובה
לשואל, תנוחם מן השמיים! סיור שעיקרו באווירה רצינית מותר, גם אם פה ושם נוצרת אווירה קלילה כדרך העולם בטיולים. ביקור באתר שעשועים אסור. אני מתאר לעצמי שבסיור עצמו ובהרצאה האווירה מתאימה, ואילו בחפלה לא. אם גם אתה חושב כך לפי היכרותך את האנשים, אני מציע שתימנע ממנה (בפרט לפי מנהג האשכנזים שלא משתתפים בסעודה מחוץ לבית כל השנה, אפילו אין בה שמחה יתירה). כדאי שתסביר שאתה בשנת אבל ושאלת ואמרו לך כך, כדי למנוע אי הבנה. (מאחר שהזכרת את נושא הכשרות לגבי החפלה, אציין שבכשרות אוכל מבושל יש להקפיד על איסור בישולי גויים וגם מבחינת חומרי הגלם וכשרות הכלים אי אפשר להסתמך על הבטחה שהאוכל כשר ללא פיקוח של שומר כשרות על הכנת האוכל).