• כל השאלות

עליה לקבר

הרב יצחק בן יוסף

כ סיון תשע"ה
שאלה
שלום רב, אימי נפטרה ב א’ באב (27.7.14) אנחנו ממוצא מרוקאי חלק אומרים לי שעליי לציין שנה וחלק אומרים שגם 11 חודש וגם שנה. א.על פי ההיגיון שלי 11 חודש יוצא ב א’ בתמוז אבל נאמר לי שמכיוון שהיא נפטרה בראש חודש לא עולים בראש חודש ואז מקדימים או דוחים. אם כך מהו יום ה 11 חודש? ומהו יום השנה ? ב. מה אני צריכה לעשות ב11 חודש ומה בשנה ? האם בשניהם עלי לערוך סעודה? האם בבית ? בבית כנסת? עלייה לבית העלמין??? אשמח אם תענו לי בהקדם מכיוון שזה ממש קרוב ואני רוצה לדעת כיצד להתכונן
תשובה
בשנה הראשונה נהגו לעשות ב11 וביום השנה, אחד מספיק ברכות והשני אפשר ברכות אפשר סעודה, המרוקאים נהגו יותר ב11 חודשים לעשות את הגדול , מספיק מניין לומר דברי תורה וקדיש ואשכבה. נוהגים להקדים העליה לקבר לערב ראש חודש לעלות ביום שלישי והאזכרה בבית הכנסת או בבית בשלישי בלילה, הספרדים נהגו לעשות את התפילות בבית כאשר אין אפשרות למניין עושים אזכרה בבית הכנסת. תנוחמו מהשמיים.