• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות בעבודת ה'

איך עושים חשבון נפש?

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ח תשרי תשע"ו
שאלה
שלום רב. האם יש איזשהו דוגמא של חשבון נפש בני אדם גדולים באמת, או תלמידים שקיבלו במסורת איך לעשות חשבון נפש? זאת אומרת איזה פרמטר לחפש בכל מעשה, איך להעריך מעשה? ועוד שאלה, הגר"א מזכיר שיש 70 כוחות נפש נגד 70 אומות עולם. איפה למצוא רשימה כזאת? ואיפה בכלל למצוא ספר שמסביר איזה מידות יש באדם? תודה
תשובה
שלום רב אין כללים לעשיית חשבון נפש. לפעמים מתמקדים במעשה ולפעמים באיכות המעשה. לא ידוע לי היכן הוזכרו 70 כוחות הנפש של הגר"א. יש ספרי מידות רבים. אתה יכול לקחת ספר אורחות צדיקים ודרכו להתרומם וללמד על מידות. יש גם ספרים שכתבו בני דורנו, ספר "עלי שור", ספר של הרב חיים פרידלנדר, או ספר "תיקון המידות" של הרב דוד אביחיל. כל טוב