• ספרי קודש וגניזה

הנחת חפצי חול על קודש

הרב חיים שרייבר

כ"ה אלול תשע"ה
שאלה
שלום לכבוד הרב. 1. יש לנו בבית מין פלקט פלסטיק שמיועד לשים עליו צלחות וכוסות. על הפלקט יש תמונות של סוגים שונים של פרחים ומתחת לכל פרח מובא פסוק בתנ"ך בו מופיע שם הפרח. המקור מצוטט באנגלית. האם לדעת הרב ניתן להשתמש בפלקט זה להנחת צלחות עליו? 2. בכל שבוע מתאספים אצלנו בבית עלוני שבת ועיתונים דתיים מסוגים שונים, חלקם עם המון פרסומות וחלקם ללא פרסומות כלל, אלא רק דברי תורה. קשה לי לדאוג שתמיד העלונים עם דברי הקודש בלבד יהיו מעל העלונים האחרים, ושהעיתונים יהיו מתחת. האם זה בסדר שאני לא מקפיד על זה? תודה רבה!
תשובה
שלום 1. חשוב לדעת אפילו שם ה' שנכתב בשפה זרה אין בו קדושה, ומותר למחוק אותו (ש"ך יו"ד סי' קעט סקי"א, לגבי 'גאט' דהיינו God, וכן בשו"ת רדב"ז ח"ג סי' תיט לגבי 'אללה'). מצד שני אסור לבזות אותו, כגון בהזכרת שם זה בשירותים וכדומה (משנה ברורה סי' פ"ה סק"י). כמו כן אין לכתוב פסוק או חלקו (יותר משלוש מילים) בכל מקום שיוכל לבא לידי זלזול בזיון וגנאי כגון: בהכנסת החפץ לבית מרחץ, לשירותים וכדו'. (ט"ז יו"ד סי' רפ"ג ס"ק ג') על כן ודאי שניתן להשתמש במשטחים הנ"ל להנחת צלחות וכדו'. מנגד ראוי לא לנהוג בהם בבזיון ולכן לאחר שהמשטח נקרע או מתבלה ראוי להכניסו לתוך שקית נקיה ולהניחו באשפה (ההנחה הישירה באשפה נחשבת לבזיון). 2. ניתן להניח את העלונים בכל סדר שתחפוץ. אין צורך לחשב כמה דברי תורה יש בכל עלון. יום טוב