- פרשת שבוע ותנ"ך
- לך לך
- ספריה
- שונות
לימוד השיעור מוקדש לרפואת
אשר ישעיהו בן רבקה
ישעיהו נא: "הביטו אל צור חוצבתם ואל מקבת בור נוקבתם הביטו אל אברהם אביכם ואל שרה תחללכם כי אחד קראתיו ואברכהו ואברהו". אברהם נקרא צור, אברהם אבינו איתן וחזק בסלע עומד נגד כל העולם כולו יחוד לבד כי אחד קראתיו". והכתוב אומר הביטו אל צור חוצבתם וגו' הביטו אל אברהם אביכם. כלומר הביטו ותלמדו ממנו ותלכו בדרכו להיות חזקים כצור ללכת בדרך ה' גם אם אתם יחידים.
ביחזקאל נאמר "אחד היה אברהם וירש את הארץ". אברהם אבינו היה יחידי והוא ירש את הארץ מכח הליכתו בדרך ה'. דוקא בגלל היותו יחיד בזה הראה את עוצמת גבורת אמונתו. בזכות זו זכה לרשת את הארץ לו ולזרעו אחריו.
חכמינו ז"ל אמרו, צריך אדם לומר, מתי יגיעו מעשי למעשה אבותי, אברהם יצחק ויעקב. זאת אומרת, מוטל על האדם לשאוף ללכת בדרכי אבות להגיע למעשיהם, לא להסתפק בפחות מזה, כי בכל אחד מצאצאי האבות טמון כח פנימי, ירושה מהאבות שאפשר לפתחו ולגדלו ולהדמות אליהם. הדברים אמורים גם לפרט וגם לכלל. כי אברהם אבינו הוא יחיד והוא גם כללי כולל בתוכו את כל האומה הישראלית.
היחיד צריך ללמוד מאברהם אבינו, לא להסחף אחר אחרים לרעה:
אם מקובל שאנשים מאחרים לעבודה או עוסקים בענינים פרטים בשעת העבודה, לא להסחף, אלא לפתח כח רצון ועוז-רוח ללכת נגד המקובל, להיות בסדר.
אם מקובל לנהוג ברכב במהירות מופרזת, לעקוף בחוסר זהירות, להכנס לצומת ברמזור צהוב - יש להתגבר על הנטיה הרעה הזו ולא להכנס לאוירה. לא להתבייש להיות חריג בנקיטת זהירות ובנימוס גם אם יזלזלו בך.
אם מקובל שכולם מבקרים זה את זה, לא מפרגנים זה לזה, מי שמפרגן משונה, מוזר הוא, לא להרתע מלעשות את הנכון, לפרגן, ללמד זכות ולא חובה.
כל אדם יבחן את עצמו ואת מעשיו, ואם יש בהם מעשים שנעשים כתוצאה מהשפעת הסביבה, מעשים שלא צריכים להעשות, יעמיד לנגדו את דמותו של אברהם אבינו וישאב מדמותו כוחות רוחניים ללכת נגד הזרם, להשתפר לעלות ולהעלות אחרים אתו כאברהם אבינו.
וכן בכלל. עם ישראל עם אלוקי אברהם עומד לבדו נגד כל העמים המנסים לעצור אותו בדרך גאולתו. עליו לא להרתע מהקשיים העומדים דרכו. כמו אברהם אבינו שנתנסה בעשרה נסיונות ועמד בהם, עמד בקשיים כלכליים ויהי רעב בארץ, עמד במלחמות, בהתנכלויות מוסריות לאשתו, בבדידות, ועמד בכל אלו, כן אנו צריכים לא להרתע ולא להכנע לתכתיבים מבחוץ, לעמוד בנסיונות, ולהמשיך להאחז בכל המסירות, בכל מרחבי ארצנו ארץ קודשנו, ולקרוא בשם ה' אלקינו, והוא יעננו כמו שענה לאברהם אבינו.
(פורסם בידיעון הישוב "בית אל", לפרשת "חיי שרה" תשס"ג).
הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א
ראש מוסדות ישיבת בית אל, לשעבר רב הישוב בית אל, מייסד ערוץ 7. מתלמידיו הקרובים של מרן הרצי"ה זצ"ל לקורות חייו המלאים לחץ כאן.
נתיבות עולם - נתיב העבודה – סיכום פרק ט (2)
שיעור מס' 96
כ"ג סיון תשפ"ג
נתיב העבודה - המשך פרק י"ח (9)
שיעור מס' 73
י"ח אייר תשפ"ג
נתיב העבודה - המשך פרק י"ח (10)
שיעור מס' 74
י"ט אייר תשפ"ג
נתיבות עולם - נתיב העבודה – סיכום פרק ז -ח
שיעור מס' 94
י"ט סיון תשפ"ג
איך נראית נקמה יהודית?
סוד ההתחדשות של יצחק
בריאת העולם בפרשת לך לך
איך נדע שהלב שלנו במקום הנכון?
הלכות שטיפת כלים בשבת
מה חשוב לשים לב כשמדליקים נרות שבת?
איך עושים קידוש?
'קבעתי את מושבי – בבית המדרש'
האם מותר להתקלח ביום טוב?
אם יש הבטחה, למה יעקב ירא?
ל"ג בעומר: סוד כוחו של רשב"י