ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- מדורים
- ענג שבת
לימוד השיעור מוקדש להצלחת
עם ישראל
יש מפרשים שצדקה פרושה שכר , והכוונה שבני ישראל המקיימים את המצוות יקבלו שכר בעולם הבא. ויש מפרשים שצדקה פרושה " דרך הצדק ",כלומר, מן הצדק הוא שנשמור את המצוות של אדוננו ומלכנו הקב"ה, ויש מפרשים כי הגויים יגידו כי אנחנו נוהגים בדרך הצדק בשומרנו את המצוות, ולפי פירוש זה משמעות המילים "תהיה לנו" היא: הגויים יתנו לנו צדקה , כלומר, יגידו שאנו צודקים .
כפי ההסבר הראשון כותב הרב עוזיאל: "עיקר המצווה היא לעשות כאשר צונו ה' אלקינו, אלא שצדקה תהיה לנו בזכותה לחיים בעולם הזה ולגמול בעולם הבא" ( שו"ת משפטי עוזיאל, כרך ב - יורה דעה סימן לט ). הדיין מתלבט לעתים בפסק דין קשה, והוא מתפלל כי פסק דינו צודק , ואינו גורם עוול: "ה' משמים ינחנו בדרך אמת, וצדקה תהיה לנו צדקות פרזונו, ויתן לנו עוז וחייל להקים דגל התורה על כנו" ( שו"ת נושא האפוד, סימן יג ).
אדם עשיר נותן כסף לצרכים מסוימים ואינו מתחשבן על כל פרוטה, באומרו כי אם תרם יותר מהמגיע ממנו, יחשב כסף זה כצדקה : "לפי שהיינו עשירים ולא היינו מדקדקים בדבר הזה, כי לצדקה תהיה לנו" ( שו"ת מהר"ם גלאנטי סימן נג ).
לפעמים בית הדין קונס אדם שהעליב את חבירו, אך הקנס אינו מעבר לנעלב אלא לקופת הצדקה של בית הדין, כלומר, הצדקה תהיה לנו ( לבית הדין ): "והנה רגילים המתביישים ליתן אותה ליד הדיין, לצדקת עניי הבחורים. ולפעמים הדיין אומר וצדקה תהיה לנו" ( ים של שלמה, מסכת בבא קמא, פרק ח ).
ענג שבת (308)
הרב בועז הוטרר
26 - דיני השבוע ומנהגיו פרשת ואתחנן
27 - וצדקה תהיה לנו
28 - מסר לשיפור חיי המשפחה
טען עוד
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

מידות הראי"ה מקומה של הביקורת בעולם האמונה
אמונה כ"ו -כ"ח
השיעור עוסק בתפקידה של הביקורת ושל הכפירה כמנגנון שנועד לזקק את עולם האמונה משיבושים ומהגשמה שגויה. מתוך כך מוסבר כיצד הבירור הביקורתי עשוי לחשוף את הפנימיות והאמת העמוקה של האמונה, במקום להישאר רק בביטויים החיצוניים שלה.

הלכות יום הכיפורים עבודת יום הכיפורים וכוח הכפרה
דרשת שובה ושיחת מוצ"ש פרשת האזינו
השיעור עוסק במהותו של יום הכיפורים כיום כפרה וסליחה, תוך בירור מחלוקות חז"ל והרמב"ם לגבי התנאים הנדרשים לכפרת היום ושעיר המשתלח – עם תשובה או בלעדיה. בנוסף, מודגשת החשיבות של עבודת השם מתוך שמחה ואהבה, לצד הדרכים הנכונות לביצוע וידוי כנה, מחילה ופיוס בין אדם לחברו.

שמונה פרקים לרמב"ם מדרגות בקרבה אל המלך
שיעור 5
השיעור עוסק בתורת הנפש של הרמב"ם ובמשל הארמון המפורסם מתוך "מורה הנבוכים", הבוחן את הדרגות השונות בקרבה לה' ובהגשמת ייעודו השכלי והרוחני של האדם. דרך סיפורים חסידיים ודיון על אתגרי השעה, מודגש החיבור שבין לימוד עמוק, תיקון המידות והמפגש עם הבורא.

עשרת ימי תשובה מדוע ה' מנסה את האדם - "האלוקים ניסה את אברהם"
ה' מנסה את אברהם מדוע? הרי יודע אם יעמוד בניסיון

רביבים לעורר את הילדים לתשובה
מי שרואה שילדיו אינם מתפללים או לומדים כראוי, יבדוק תחילה את עצמו | לאחר בירורים פנימיים יוכל לדבר עם הילדים בכנות על ערך לימוד התורה | כאשר ההורים רוצים להוכיח את בנם או בתם על התפילה, עליהם לבדוק את עצמם אם הם מתפללים ברצינות | חשוב מאוד שהנזיפות בילדים יהיו מעטות מאוד לעומת דברי השבח והעידוד, ובמיוחד צריך להשתדל להימנע מכעס | כאשר ההורים שומרים על אווירה טובה, רוב הבעיות חולפות ומתברר שהילדים הרבה יותר טובים ממה שהיה נראה לכאורה

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות בפרשה האזינו - שבת שובה תשפז
מה הטעם שיום הכיפורים הוא דווקא בעשירי בחודש תשרי. מה הטעם שבשירת הַאֲזִינוּ שמו של משה רבינו לא נזכר בפירוש. היכן בכל אופן רמוז שמו של משה רבינו בפרשה. מה הטעם שחכמים נתנו סימן 'הַזִּיו לָךְ' להפסקות בפרשה זו יותר משאר פרשיות שבתורה.

אור החיים על הפרשה ברכות השבטים
אור החיים על פרשת וזאת הברכה חלק א'
השיעור עוסק בביאורו של ה"אור החיים" לברכות משה לשבטי יוסף, זבולון, יששכר וגד בפרשת "וזאת הברכה". במהלכו מנותחות המשמעויות הרוחניות וההיסטוריות של הברכות, לצד מקומו המיוחד של משה רבנו בהנהגת העם ובקבורתו.

אור החיים על הפרשה סוד ראיית משה וברכת השבטים
אור החיים על פרשת וזאת הברכה חלק ב'
השיעור עוסק בביאורי ה"אור החיים" לברכות השבטים בסוף ספר דברים, תוך התמקדות בשבטי גד, דן ואשר ובמשמעות מלחמותיהם וברכותיהם. בהמשך נבחנים האופן שבו ראה משה את ארץ ישראל מהר נבו, פטירתו, וסוגיית כתיבת שמונת הפסוקים האחרונים של התורה.













