- הלכה מחשבה ומוסר
- הלכה יומית
לימוד השיעור מוקדש לרפואת
נפגעי הפיגוע בהר נוף.
האם יש חובה לנפות קמח?
מקורות והערות
א. שרץ שהתפתח בפרי תלוש מותר באכילה כל זמן שלא יצא מהפרי.
ב. עם זאת, יש חובה לנפות קמח משלש סיבות: 1. יש חשש שהתולעים שבקמח יצאו ממנו ואחר כך חזרו. 2. החכמת אדם סובר שהקמח נחשב להרבה פירות ולכן תולעת שזוחלת בתוך הקמח נחשבת תולעת שיצאה מן הפרי. 3. עלולים להימצא בו תולעים שהתפתחו במקום אחר.
ג. יש לנפות את כל הקמח שרוצים להשתמש בו.
ד. יש להשתמש בנפה בעלת צפיפות גבוהה על מנת לחסום את התולעים הדקות.
ה. יש להקפיד על ניקיון הנפה.
א. מדוע יש לנפות קמח?
כבר למדנו שהאוכל משרץ הארץ עובר על חמשה אסורים. חז"ל הגדירו שמן התורה אסור רק שרץ 'השורץ על הארץ', כלומר שגדל בארץ, או בדבר המחובר לארץ. לכן, שרץ שהתפתח על פרי תלוש מותר באכילה, כל זמן שלא יצא מהפרי. אם יצא השרץ מהפרי (אפילו אם עבר לפרי אחר), נאסר באכילה1.
לכאורה יוצא מכך שתולעים המתפתחים בקמח, אינם אסורים כל זמן שלא פרשו מהקמח. מדוע אם כן יש חובה לנפות קמח?
שתי תשובות בדבר:
א. אין ודאות שהתולעים שהתפתחו בתוך הקמח לא יצאו ממנו ואחר כך חזרו לתוכו2.
ב. לדעת החכמת אדם לא מחשיבים את כל הקמח לפרי אחד, אלא להרבה פירות. לכן תולעת הזוחלת בו נאסרה, כדין שרץ שפרש מפרי לפרי3.
ג. המציאות בטחנות הקמח בימינו היא שגרעיני החיטה עוברים לפני ואחרי טחנתם בצינורות ארוכים מאד שקשה לנקותם לכל אורכם, במקומות רבים בטחנה מצטברות שכבות קמח (פינות, מדפים, מתחת המכונות) והקמח שוהה במחסנים כשבועיים אחרי הטחינה. מציאות זו יוצרת כר פורה לגידול תולעים שנכנסים וזוחלים אחר כך לקמח4.
לכן חובה לנפות את הקמח לפני השימוש בו.
ב. הוראות מעשיות בניפוי קמח
א. יש לנפות את כל הקמח בו רוצים להשתמש, ואין להסתפק ב'מדגם' (ניפוי חלק מהקמח כהוכחה לכשרות שאר הקמח)5.
ב. מאחר והחרקים הנמצאים בקמח עלולים להיות קטנים מאד, יש להשתמש בנפה בצפיפות גבוהה. לקמח לבן ולקמח מלא טחון דק- '70-75' מש' (בכל 2.5ס"מ מרובע, יש 70X70 חורים) ומעלה.
מומלץ שלא להשתמש בקמח מלא שנטחן בטחינה גסה. פתרון טוב לצרכני קמח מלא הוא לקנות קמח מנופה שנשמר בקירור או בואקום. אם אי אפשר להשיג קמח כזה, ניתן לנפותו בנפת '40-50' מש.
ג. יש להקפיד על ניקיון הנפה מאחר ועלולים להתפתח בקמח שנשאר בה תולעים.
ד. קמח מנופה מותר לשימוש ללא ניפוי חוזר עד 24 שעות אחרי הניפוי. אם שומרים אותו במקרר מותר להשתמש בו ללא ניפוי חוזר עד שבוע מהניפוי. אם שומרים אותו במקפיא מותר להשתמש בו ללא ניפוי חוזר בלי הגבלת זמן6.
א. שרץ שהתפתח בפרי תלוש מותר באכילה כל זמן שלא יצא מהפרי.
ב. עם זאת, יש חובה לנפות קמח משלש סיבות: 1. יש חשש שהתולעים שבקמח יצאו ממנו ואחר כך חזרו. 2. החכמת אדם סובר שהקמח נחשב להרבה פירות ולכן תולעת שזוחלת בתוך הקמח נחשבת תולעת שיצאה מן הפרי. 3. עלולים להימצא בו תולעים שהתפתחו במקום אחר.
ג. יש לנפות את כל הקמח שרוצים להשתמש בו.
ד. יש להשתמש בנפה בעלת צפיפות גבוהה על מנת לחסום את התולעים הדקות.
ה. יש להקפיד על ניקיון הנפה.
א. מדוע יש לנפות קמח?
כבר למדנו שהאוכל משרץ הארץ עובר על חמשה אסורים. חז"ל הגדירו שמן התורה אסור רק שרץ 'השורץ על הארץ', כלומר שגדל בארץ, או בדבר המחובר לארץ. לכן, שרץ שהתפתח על פרי תלוש מותר באכילה, כל זמן שלא יצא מהפרי. אם יצא השרץ מהפרי (אפילו אם עבר לפרי אחר), נאסר באכילה1.
לכאורה יוצא מכך שתולעים המתפתחים בקמח, אינם אסורים כל זמן שלא פרשו מהקמח. מדוע אם כן יש חובה לנפות קמח?
שתי תשובות בדבר:
א. אין ודאות שהתולעים שהתפתחו בתוך הקמח לא יצאו ממנו ואחר כך חזרו לתוכו2.
ב. לדעת החכמת אדם לא מחשיבים את כל הקמח לפרי אחד, אלא להרבה פירות. לכן תולעת הזוחלת בו נאסרה, כדין שרץ שפרש מפרי לפרי3.
ג. המציאות בטחנות הקמח בימינו היא שגרעיני החיטה עוברים לפני ואחרי טחנתם בצינורות ארוכים מאד שקשה לנקותם לכל אורכם, במקומות רבים בטחנה מצטברות שכבות קמח (פינות, מדפים, מתחת המכונות) והקמח שוהה במחסנים כשבועיים אחרי הטחינה. מציאות זו יוצרת כר פורה לגידול תולעים שנכנסים וזוחלים אחר כך לקמח4.
לכן חובה לנפות את הקמח לפני השימוש בו.
ב. הוראות מעשיות בניפוי קמח
א. יש לנפות את כל הקמח בו רוצים להשתמש, ואין להסתפק ב'מדגם' (ניפוי חלק מהקמח כהוכחה לכשרות שאר הקמח)5.
ב. מאחר והחרקים הנמצאים בקמח עלולים להיות קטנים מאד, יש להשתמש בנפה בצפיפות גבוהה. לקמח לבן ולקמח מלא טחון דק- '70-75' מש' (בכל 2.5ס"מ מרובע, יש 70X70 חורים) ומעלה.
מומלץ שלא להשתמש בקמח מלא שנטחן בטחינה גסה. פתרון טוב לצרכני קמח מלא הוא לקנות קמח מנופה שנשמר בקירור או בואקום. אם אי אפשר להשיג קמח כזה, ניתן לנפותו בנפת '40-50' מש.
ג. יש להקפיד על ניקיון הנפה מאחר ועלולים להתפתח בקמח שנשאר בה תולעים.
ד. קמח מנופה מותר לשימוש ללא ניפוי חוזר עד 24 שעות אחרי הניפוי. אם שומרים אותו במקרר מותר להשתמש בו ללא ניפוי חוזר עד שבוע מהניפוי. אם שומרים אותו במקפיא מותר להשתמש בו ללא ניפוי חוזר בלי הגבלת זמן6.

לשון הרע לתועלת
בית מדרש ג. אסף | כסלו תשע"ח

הדלקת נר חנוכה בשבת
בית מדרש ג. אסף | כסלו תשע"ד

כיריים נפרדות לבשרי וחלבי
בית מדרש ג. אסף | אייר תשע"ד

מנהגי אבלות בספירה ודיני ל"ג בעומר
בית מדרש ג. אסף | אייר תשע"ו

בית מדרש ג. אסף

שם הישוב בית אל
כסלו תשע"ח

ספירת העומר דאורייתא או דרבנן
אייר תשע"ו

פתיחה להלכות שקצים שרצים ורמשים
תשרי תשע"ה

הלכות בשר וחלב
תשע"ד
הלכות שטיפת כלים בשבת
היסוד הגדול שנלמד מרבי שמעון בר יוחאי
איך ללמוד אמונה?
איך מכינים תה בשבת?
כיצד הצפירה מובילה לאחדות בעם?
קריעת ים סוף ומשל הסוס
דיני פרשת זכור
מה הם קטניות ומי הם אוכלי קטניות?
עבודה שאין לה סוף
כל ההתחלות קשות
מה המשמעות הנחת תפילין?

רעיונות לפרשת שלח
הרב עזריאל אריאל | תשנ"ח-תשס"א

ברכות השחר - עדות המזרח
הסידור המהיר | תשרי תשע"ז
כי יכול נוכל לה
הרב יוסף נווה | סיון תשפ"א
הלכות שילוח הקן
הרב אליעזר מלמד | תשנ"ד
הלכות והליכות בענין "חג השבועות"
הרב יהודה לב | סיון תשפ"ג

מסכת יומא פרק ג-ד משנה א,יא
רבנים שונים | יז סיון תשפ"ג
תפקיד השנאה גם בתוך הטוב
אורות ישראל - פרק ד' פסקה ו' (המשך)
הרב ש. יוסף וייצן | ט"ז סיון תשפ"ג
