ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- מדורים
- חמדת ימים
- הלכה פסוקה
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
שלמה בן יעקב
אדריכל הציע למזמין תכנון של בניית קומה נוספת בביתו בתמורה ל-9,500 ₪. בפירוש נכתב בהצעה שהסכום אינו סופי ויכול לעלות לפי השעות שיושקעו בעבודה על הפרויקט.
בפועל דרש האדריכל סכומים נוספים והמזמין שילם (סה"כ כ- 13,000 ₪). כאשר הגיעה דרישה לתשלום נוסף סרב המזמין לשלם, והצדדים פנו לבורר שקבע שעל המזמין לשלם חלק מהסכום בלבד. עוד קבע הבורר את יתרת הסכום לתשלום. למרות זאת, האדריכל דרש אחר כך תשלום נוסף, מעבר למה שקבע הבורר. הצדדים חזרו אל הבורר, והוא קבע כי המזמין ישלם לאדריכל סכומים נוספים. עוד קבע הבורר כי מעתה ואילך לא יתחייב המזמין לשלם לאדריכל אלא אם הוא יזמין ממנו עבודה נוספת ויסוכמו הדברים והתשלום בכתב.
למרות זאת, בהמשך דרש האדריכל תשלום על שעות עבודה נוספות, ומשהמזמין סרב לשלם, הפסיק האדריכל לעבוד. בסופו של דבר, פיטר המזמין את האדריכל, ודרש לקבל בחזרה את כל מה ששילם (27,000 ש"ח). האדריכל סירב להחזיר את הכסף וטען שעבד באופן מקצועי, וכן סירב לשוב אל הבורר הראשון, והמזמין תבע את האדריכל בבית הדין של ארץ חמדה גזית בירושלים.
פסק הדין: הנתבע ישלם לתובע סך 5,000 ₪.
הלכה פסוקה (260)
רבנים שונים
201 - מכירה כפולה של חנות
202 - הפסקת התקשרות עם אדריכל
203 - תביעת יו"ר עמותה בהתנדבות, לקבל החזרי הוצאות
טען עוד
הנימוקים בקצרה:
א. מעמד הנתבע - פועל או קבלן
בהלכה יש שתי אפשרויות העסקה - פועל או קבלן, ויש ביניהם הבדלים הלכתיים. במקרה זה, הנתבע נשכר בתקופה הראשונה ושכרו נקבע לפי שעות, ולכן יש להתלבט מה הגדרתו. אך בתקופה השניה השני נקבע שכר כולל עבור כל העבודה ולכן הגדרתו כקבלן.
ב. הפסקת עבודה של קבלן
השו"ע (חו"מ שלג, ג-ד) פסק שאם קבלן חוזר בו באמצע העבודה, הוא יקבל את מה שהובטח לו בניכוי עלות השלמת העבודה, כך שהמזמין לא יפסיד מהעזיבה של הקבלן. לעומת זאת, כשבעל הבית חוזר בו ידו על התחתונה, והוא צריך לשלם לקבלן לפחות עבור העבודה שביצע עד הפסקת העבודה. אמנם אם משמע משולחן ערוך (חו"מ שלג, ה) שאם סילוק הקבלן מוצדק על פי דין, דינו כאילו הקבלן עזב את העבודה.
במקרה זה נחלקו הדיינים האם סילוק הנתבע על ידי התובע היה מוצדק.
דיין אחד: שני הצדדים לא התנהלו כראוי - הנתבע דרש סכומים נוספים כל הזמן, והתובע נהג בקפדנות והתעלם מייחודיותה של העבודה. כיון שיש אשמה משותפת הרי שניתן להסתכל על סיום ההתקשרות כסיום בגלל אונס שבו יש לשלם שכר על מה שנעשה.
דיין שני: התובע הפסיק את העבודה שלא כדין. אף שהנתבע לא היה רשאי לדרוש סכום כסף נוסף עבור המשך עבודתו, אך הוא טעה טעות סבירה בהבנת דברי הבורר, ואין זה מצדיק את סילוקו. לכן הדין הוא כדין מזמין שמפסיק את עבודת הקבלן, ולכן על הנתבע להשיב לתובע 5,000 ₪ עבור העבודה שלא השלים.
דיין שלישי: הנתבע פשע כאשר דרש תשלומים שלא כדין בניגוד לקביעת הבורר, ולכן דינו כמי שחזר בו והתובע היה רשאי לסלקו, לכן לדעת דיין ג' יש להשיב 8,044 ₪ לתובע.
ג. הכרעה
במקרה זה היו שלוש דעות: א. הנתבע פטור. ב. הנתבע חייב 5,000 ₪. ג. הנתבע חייב 8,088 ₪. לכן יש לפסוק כרוב דעות שהנתבע חייב לשלם 5,000 ₪.
סקירה זו נעשתה בהסתייע בסקירה של הרב שמואל פולצ'ק שפורסמה באתר דין תורה.

הלכה פסוקה טענת שוכרים ששילמו דמי שכירות במזומן ותשלום חשבונות עבור שוכרים אחרים במתחם
תקצירים מתוך פסקי דין - רשת בתי הדין 'ארץ חמדה גזית'

הלכה פסוקה שכרו דירת נופש ולפתע נכנסו לשם אנשים אחרים
תקצירים מתוך פסקי דין - רשת בתי הדין 'ארץ חמדה גזית'
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

האזינו האזינו – עם זו יצרתי
הדבר שמגן ומציל את עם ישראל במצבי חירום הוא התפקיד והיעוד האלוקי המונח אך ורק על כתפי ישראל עד כי העולם כולו תלוי בו ובסגולתו

אורות התשובה - הרב הראל כהן מכאב התשובה לאור השמחה
אורות התשובה פרק ז, ז | פרק ח, א-ב
השיעור עוסק במתח שבין כאבי התשובה והייסורים הנפשיים הנלווים לניתוק מהחטא, לבין תחושת השמחה והשחרור הנובעות מתיקון הנפש. דרך פסקאותיו של הרב קוק באורות התשובה, מתבאר כיצד הכאב על העבר איננו גורם לייאוש אלא מהווה תהליך ריפוי עמוק המרומם את האדם.

צום גדליה צום גדליה: מצמיחת חורבן לבניין
השיעור מעמיק במשמעותו של צום גדליה בתוך עשרת ימי תשובה, ומסביר כיצד הייאוש של רוצחי גדליה החריב את הסיכוי להמשכיות היישוב היהודי לאחר החורבן. דרך השוואה בין דברי הרמב"ם לגמרא ולחטא נדב ואביהוא, מודגש המסר שגם מתוך השבר הגדול ביותר אסור להתייאש, אלא יש להמליך את רצון ה' ולפעול לתיקון.

ענינו של ראש השנה סוד השופר ופנימיות ראש השנה
השיעור עוסק במשמעותו הפנימית והעמוקה של השופר, שאינו רק מצווה מעשית אלא ביטוי לתפילת הנשמה ולחיבור לשורש ההוויה, הבינה ותיקון העולם העתידי. מתוך כך מוארים סדר הברכות של ראש השנה והשאלה ההלכתית והרעיונית של הימנעות מתקיעת שופר כאשר החג חל בשבת.

שמונה פרקים לרמב"ם כוח המדמה בשירות הקודש
שיעור 4
השיעור עוסק במהותו ובחשיבותו של כוח המדמה כגשר הכרחי המתרגם את רעיונות השכל המופשטים לציורים מוחשיים, עולם הרגש והמעשה. דרך דברי הרמב"ם, הראי"ה קוק וההקשר לערב ראש השנה, מובהר כיצד חיבור הדמיון לעבודת ה' מונע טעויות ומעניק חיות מעשית לקיום המצוות.

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן בית מלון נחשב כצרכי הרבים ולכן רשאים לעשות בחול המועד כל הנצרך אפילו במעשה אומן

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א עוצמת התפילה והרצון המעלה הכל
חלק ג' פסקה כ"ד , כ"ה
השיעור עוסק בתפילה כביטוי לכמיהת כל הבריאה אל מקורה האלוקי, כאשר האדם מרכז בתוכו את שאיפות היקום כולו ומעלה אותן. דרך כוח הרצון והדבקות, התפילה מתגלה כפעולה ממשית במציאות המחברת את העולם למקור הברכה והחיים.

יומא אכילת מאכלים שאינם ראויים ביום הכיפורים
יומא דף פ"א
השיעור עוסק בגדרי איסור אכילה ביום הכיפורים ובמאכלים שאינם ראויים, תוך ניתוח מחלוקת הראשונים בדין אכילתם בכמות מרובה ובחצי שיעור. באמצעות עיון בשיטות הרמב"ם, הראבי"ה והגר"א, נבחנת השאלה האם איסור היום מוגדר כחובת "שביתה מעינוי" או כאיסור אכילה רגיל.

ענינו של ראש השנה מלידת חיה להולדת אדם
השיעור מעמיק בביטוי "היום הרת עולם" ומבאר כי האדם נברא כחיה פראית שתפקידה להוליד ולפתח את צלם האלוקים שבה מן הכוח אל הפועל. מתוך כך מוארים מהות יום ראש השנה, מעמדם הייחודי של ישראל בדין כממליכי המלך, והמבט השלם שלעתיד לבוא שיתגלה כ"יום שכולו שבת".












