בית המדרש

  • מדורים
  • נקודה בהלכה – הרב איתן מינקוב
קטגוריה משנית
  • שבת ומועדים
  • מלאכות שבת
לחץ להקדשת שיעור זה
undefined
2 דק' קריאה 2 דק' צפיה
כאשר אנחנו באים להכין תה בשבת, אנחנו צריכים להיזהר מאיסור בישול. לכן, אנחנו לא יכולים לערות מהמיחם ישר על עלי התה כי זה מבשל אותם. כמו כן, אנחנו לא יכולים לשים את עלי התה או הגרגירים בכלי שני, כיוון שהם רכים ומתבשלים גם בכלי שני.

יש לנו שלוש אפשרויות איך להכין תה בשבת:

אפשרות ראשונה, שהיא הפחות מומלצת, לקחת את השקית של התה או העלים ולהניח אותם בתוך כלי שלישי. דהיינו- מהמיחם שופכים מים לתוך כוס שהיא כלי שני, מהכוס הזאת שופכים לכוס נוספת ולתוך הכוס הזאת מכניסים את העלים. זאת אפשרות ראשונה שהיא פחות טובה.

אפשרות יותר טובה, האפשרות השנייה, היא להכין תמצית או תרכיז תה. איך מכינים תרכיז? לוקחים כמה שקיות תה מערב שבת מערים עליהם מהמיחם מים רותחים ויוצרים לנו מעין תרכיז תה בכוס.
אחר כך בשבת עצמה נוכל לשים על הכוס מים מכלי שני. דהיינו- ניקח מהמיחם מים ונערה אותם לתוך כוס שהיא כלי שני ולתוכה נשפוך את מי התמצית הללו. כיוון שהם כבר מבושלים מערב שבת יותר אין בהם איסור בישול.

אפשרות שלישית, שהיא יותר מהודרת, אם באפשרות השנייה נמצא שאנחנו צובעים את המשקים בכלי השני- כיוון שאנחנו שופכים לתוך המים תמצית. לכן, עדיף לקחת את התמצית, לשים אותה בכלי נפרד שלישי ומהכלי השני לערות עליה. דהיינו- לערות מהמיחם לתוך כלי שני ומהכלי השני לערות לתוך התמצית. כך נמצא שאנחנו לא צובעים את המשקים שבכלי השלישי.

לסיכום, יש לנו שלוש דרכים להכין תה בשבת:
1. אפשרות ראשונה לשים את עלי התה או הגרגירים בתוך כלי שלישי. אפשרות זו היא קצת פחות מומלצת.

2. אפשרות שנייה, שהיא טובה לאין ערוך, להכין תמצית מערב שבת ולתוכה לשפוך את המים מכלי שני.

3. אפשרות יותר טובה ממנה היא לשים את התמצית בתוך כלי שלישי ועליה לערות מתוך כלי שני. כך שנמצא שאנחנו יוצאים ידי חובת כל החששות והפוסקים.
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il