בית המדרש
  • משפחה חברה ומדינה
  • נסיעות, טיולים ונופש
  • הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן
קטגוריה משנית
undefined
בתי מלון בבעלות של יהודים רשאים להשכיר חדרים לחילונים אף שידוע שיחללו בו את השבת, וכן רשאים להשכיר רכב למחללי שבת אף שברור שכוונתם לנסוע בו בשבת.

בשו״ת אור לציון (ח״ב עמוד רעג) כתב לאסור זאת משום לפני עיור לא תתן מכשול, אפילו אם קבעו את תחילת השכירות כמה ימים לפני השבת, ואפילו אם אינו גובה שכירות מיום השבת, אלא אם כן יש לשוכר בתים אחרים לשכור מן הנכרים שאז ליכא משום לפני עיור, כיון שהוא חד עברא דנהרא.
ומאידך הגר״ע יוסף (יבי״א ח״ט סימן קח אות קצ) כתב להתיר מטעם שאין איסור לפני עיור אלא אם נעשה האיסור בגוף הדבר שמזמין לו, ואילו בדירה האיסור נעשה באויר חלל הבית ולא בגוף הדירה. ועוד שבשו״ת בנין ציון (ח״א סימן טו) סבר שהאיסור נאמר רק אם בעת שמגיש לו את הדבר מיד נכשל בו, ולא אם נכשל בו אחר זמן. וכן כתב הנציב בשו״ת משיב דבר (יו״ד סימן לא, לב). עוד יש מתירים אם יגרם הפסד ממון למשכיר אם לא ישכיר, ראה בשו״ת מהרש״ג (ח״ב סימן קב).
וכן יש לצרף את דעת הש״ך (יו״ד סימן קנא סק״ו) שאין איסור לפני עיור במזיד, וכמו שהסביר הדגול מרבבה (שם) שכוונת הש״ך להתיר במומר.






סרטונים קצרים מיוחדים
שיעורים פופולריים
שיעורים פופולריים
שיעורים חדשים
שיעורים חדשים
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il