ישיבה בית המדרש
בית המדרש
- משפחה חברה ומדינה
- עם ישראל
- ישראל והעמים
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
יעקוב בן בכורה
בפרשיות התורה של השבועות האחרונים קראנו על תהליך הניפוי שיצר, בסופו של דבר, את העם היהודי כאומה ששמה ישראל. אברהם אבינו, הרחום מכל בני האדם שאפילו ניסה לעורר את רחמיו של הקב"ה על ערי סדום, משלח מביתו את בנו ישמעאל ואת הבנים שילדה לו אשתו קטורה. בניגוד לרגשות האישיים שלו ולטבעו, הוא מציית לקריאת האלקים ולדברי שרה ומשלח את ישמעאל כדי שלא לסכן את הרווחה הגופנית והרוחנית של יצחק, בנו השברירי והמבורך שנולד בדרך נס.
ד' אמר לאברהם "כי ביצחק יקרא לך זרע". אברהם מבצע סינון הורי נחוץ ובכל זאת כואב. מאחר שיצחק מייצג את העתיד הנצחי של אברהם ושל כל הערכים היהודיים, אברהם משקיע את כל מה שיש לו בפיתוח, בחינוך וברווחה של יצחק, שכן בלי יצחק והערכים שלו, גם ישמעאל ובני קטורה לא יצליחו להיות מתורבתים וחיוביים יותר. יצחק אבינו הוא המפתח לא רק להצלחה של אברהם אלא גם לקידום המונותיאיזם והערכים האלקיים בעולם בכלל.
אותו הרעיון נמצא גם בבחירה שעושה רבקה אמנו כשהיא מקדמת את המטרה של יעקב על חשבון זו של אחיו התאום עשו. בלי יעקב עשו יהיה פושע ורוצח חסר תקנה. יעקב צריך לקבל את הברכות של אברהם ויצחק כדי לשרוד. לכן רבקה מקבלת החלטה קשה ומעבירה ליעקב את הברכות שגם עשו רוצה אך לא הרוויח. הבנייה של האומה היהודית היא תוצר של מיון כואב והחלטות קורעות לב שכאלה.
שלמה המלך מתייחס בשיר-השירים לדילמה הנוראה של העם היהודי בכל הדורות ואומר, "בני אמי נחרו בי, שמֻני נֹטֵרה את הכרמים, כרמי שלי לא נטרתי". כלומר, אומות העולם נתנו לנו לשמור על הכרמים שלהם, ולכן לא טיפלנו כראוי בכרם שלנו. יהודים רבים דואגים לרווחה של ישמעאל ועשו. זאת תכונה מוסרית ראויה, חמלה יהודית, אך הבעיה היא שרבים מהם מאבדים בדרך את החמלה כלפי משפחתם, כלפי העם היהודי ובייחוד כלפי מדינת ישראל. בניסיון שלהם לעסוק בתיקון העולם, מאמציהם מובילים לא פעם לחורבן העם היהודי.
בלשון פשוטה, אם אין יהודים, אין יהדות ואין ערכים יהודים שיכולים לסייע בתיקון העולם. הקב"ה בסיני נתן לעם היהודי תפקיד מיוחד למלא בענייני האנושות: "והייתם לי סגולה מכל העמים... ואתם תהיו לי ממלכת כהנים וגוי קדוש". המאמצים שלנו צריכים, לפיכך, להתרכז בראש ובראשונה בהשגת הברכות לצאצאי יצחק ויעקב.
מדינת ישראל אולי עוד לא הגיעה לשלמות, אבל היא המדינה היחידה שיש לנו. בתקופה שבה יש לנו חברים מעטים בין האומות הלא יהודיות של העולם, העובדה שיהודים בעלי כוונות טובות אך מזיקות משמיצים את מדינת ישראל ופועלים נגדה ובו בזמן תומכים בסיסמאות יפות של תיקון עולם נובעת מטעות בהבנת היהדות וכל ההוויה היהודית.
הלל הזקן נשיא ישראל אמר "אם אין אני לי מי לי?" הוא גם אמר שאדם לא יכול להיות אני לבדו. צריך להיות אנחנו חי ומתפקד כדי שזה יקרה. אנחנו עם קטן אך בעל השפעה גדולה. המשימה העיקרית שלנו צריכה להיות להגדיל את מספרנו ולהגיע למצב בטוח ובר קיימא מבחינה גופנית ורוחנית בטרם נתיר לעצמנו לחתור אך ורק למטרה הנעלה, גם אם היא קצת יהירה, של תיקון העולם.
האגדה מספרת שהצדיק רבנו ישראל מאיר הכהן, מרן "החפץ חיים", אמר בסוף חייו: "כשהייתי צעיר, הייתי בטוח שאוכל לשנות את העולם לטובה. כשהתבגרתי הבנתי שזאת משימה גדולה מדי בשבילי, אך הייתי בטוח שאוכל לשנות לפחות את העיר שלי, את הקהילה שלי. משבגרתי עוד יותר, הבנתי שגם זה מעבר לכוחי, ולכן החלטתי שאנסה לשנות את ביתי, את משפחתי. לדאבון הלב, הבנתי שגם זה לא תמיד בכוחי ובשליטתי, ולכן החלטתי לבסוף שאנסה לשנות את עצמי. אם אצליח בזה, אזי משפחתי, קהילתי והעולם כולו גם הם ישתנו ולו מעט לטובה."
המשימה העיקרית שלנו, בתיקון העולם היא תיקון העצמי, שיפור וחיזוק המסורת והערכים היהודיים בחברה היהודית. המשימה היא הגנה על העם היהודי ומדינת ישראל מפני אויבים מבחוץ ומבפנים. המשימה היא ריכוז המאמצים והמשאבים שלנו לשמירה על הכרמים שלנו, לפני שאנחנו פונים למאמץ לשנות את העולם.
בטיסות מסחריות זאת הוראה שנשמעת באופן קבוע. תמיד אומרים לנו לשים את מסכת החמצן עלינו תחילה, ורק אחר כך לעזור לילדים או לאנשים אחרים לשים את המסכה שלהם. כדאי ליהודים לזכור את הלקח החשוב הזה.
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות פרשת חיי שרה תשפז
לְפִי שֶׁעַל יְדֵי בְשׂוֹרַת הָעֲקֵדָה, פָּרְחָה נִשְׁמָתָהּ מִמֶּנָּה וּמֵתָה. הרי קי"ל שְׁלוּחֵי מִצְוָה אֵינָן נִיזּוֹקִין? ואיך מתה שרה על ידי המצוה. וַיֹּאמְרוּ נִקְרָא לַנַּעֲרָ וְנִשְׁאֲלָה אֶת פִּיהָ. מה תלמוד לומר אֶת פִּיהָ, הול"ל 'ונשאל אותה'. כיצד נשא אברהם את הגר בת פרעה שהיא מצרית, וישראל אסור במצרית.

מידות הראי"ה מידת הברית: מוסר טבעי ומושכל
ברית א'
השיעור עוסק במושג הברית כהטבעה מוסרית פנימית ובלתי תלויה, המהווה את טבעו הבסיסי והישר של האדם. בהמשך מוסבר כיצד פגם הברית מערער את הטבעיות הזו, ומדוע תיקונו דורש מעבר לעבודת ה' תבונית ומאומצת הנובעת מתוך שכל ותשובה מאהבה.

וירא מהכנסת אורחים ועד בירור הייעוד
שיחת מוצ"ש פרשת וירא
השיעור עוסק בגדריה ומשמעותה של מצוות הכנסת אורחים ככוח של קירוב וחסד, תוך השוואה בין מקורות שונים והעמקה בדמותו של אברהם אבינו. בהמשך נבחנים הניסיונות וההיפרדויות בחיי אברהם כמסע של בירור רוחני, המחדד את ייחודו ומעלתו של עם ישראל.

שם משמואל על הפרשה ההבדל בין יצחק לאברהם
שם משמואל על הפרשה - וירא - חלק א'
תפקיד של כל אחד מהמלאכים שבאו אל אברהם. לידת יצחק, שהוא מידת הגבורה, לאברהם, שהוא מידת החסד, בהתאם לציווי ה' לאברהם על מצוות מילה. כשצדיק נמצא בעיר הוא מושך אליו קדושה שמביאה שפע ודוחה את החושך.

שיעורים בספר יהושע הטבע והנס בארץ ישראל
יהושע פרק ג'
למה חשוב לומר שתהליך מעבר הירדן מתחיל בבוקר? מהי חשיבותו של ארון הברית באירוע מעבר הירדן? כיצד נכנסו כל עם ישראל יחד בין שני בדי ארון הברית, ואיך זה מסתדר עם דברי יהושוע שאמר לעם להתרחק מארון הברית?

מאמר שלישי מדרגת החסיד וראיית המלאכים
מאמר שלישי המשך פסקה י"א
השיעור עוסק במדרגתו הרוחנית של ה'חסיד' בספר הכוזרי, החווה השגחה אלוהית מתמדת ומודעות עמוקה לבורא בכל תנועה ודיבור. מתוך כך נידונה המחלוקת בין הרמב"ם לרמב"ן ולריה"ל סביב ממשות ההתגלות של מלאכים בעולם והשגתם על ידי יחידי סגולה.

וירא הכנסת אורחים בפרשה ובהפטרה ובשורת הולדת בן באורח ניסי - פרשת 'וירא'
אברהם אבינו והאישה השונמית מכניסי אורחים, ושניהם מתבשרים בהולדת בן, אשר אינם יודעים מה יעלה בגורלו. שרה והשונמית גבורת האימהות.

רביבים לימוד גמרא ועיון לנשים
חובה לנשים להרחיב ולהעמיק בלימוד התורה וההלכה, תוך הבנת ההיגיון הפנימי שבתורה, כפי שעולה מהתלמוד ומפרשיו | בכלל זה חובה ללמוד באופן כללי גם את המצוות שאינן נוגעות למעשה | פסקו הראשונים שאין ללמד את הבת תורה, שמא מתוך לימודה תורֶה היתר בדברים אסורים | אולם אישה שרוצה ללמוד מעצמה, רשאית ללמוד תנ"ך ותורה שבעל פה בעיון, ויש לה שכר על כך | בכל הדורות היו נשים שלמדו תורה והגיעו בה לרמה גבוהה

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות פרשת וירא תשפז
בְּאֵלוֹנֵי מַמְרֵא – הוּא שֶׁנָּתַן לוֹ עֵצָה עַל הַמִּילָה . איך שאל אברהם אע"ה עצה אם לקיים ציווי המקום. וְהִנֵּה שְׁלֹשָׁה אֲנָשִׁים - אצל אברהם המלאכים נדמו כאנשים, גם אצל לוט נדמו כאנשים דכתיב וַיַּעַשׂ לָהֶם מִשְׁתֶּה וּמַצּוֹת אָפָה וַיֹּאכֵלוּ. והכתוב קראם מלאכים מה הטעם לשינוי לשון הכתוב. בְּיוֹם הַמִּשְׁתֶּה הֵבִיאוּ הַשָּׂרוֹת בְּנֵיהֶן עִמָּהֶן וְהֵנִיקָה אוֹתָם שרה. קשה איך היתה מותרת להניק את התינוקות של הגויים. ונפסק בשו"ע ישראלית לא תניק לבן עובד כוכבים אפילו בשכר.

וירא פרשת וירא – שותפים עם השם
איך ייתכן שהקב"ה בורא העולם אומר שאינו יכול להפוך את סדום מבלי לגלות זאת תחילה לאברהם אבינו? מה ההגיון?















