• האם מברכים במקרים שונים

ברכה אחרונה אחרי הקידוש

כולל הלכה בית אל

י"ט כסלו תשע"ז
שאלה
שלום כבוד הרב, האם המקדש צריך לברך ברכה אחרונה על היין אם שתה רביעית? מדובר במקרה שמיד לאחר הקידוש מתחילים בסעודה. אני שואל משום שראיתי בפניני הלכה ברכות (ג’, י"ב, 15) שאם אכל לפני הסעודה מאכלים שרגילים לאכול בסעודה כדי לשבוע, וכן אם שתה לפני הסעודה מים, חייב לברך עליהם ברכה אחרונה לפני הסעודה. לעומת זאת, לא ראיתי בשום מקום שנוהגים לברך ברכה אחרונה אחרי הקידוש.
תשובה
שלום וברכה אכן ישנה מחלוקת ראשונים האם ברכת המזון פוטרת גם את רביעית היין שאדם שתה בקידוש, או שעליו לברך ברכת "על הגפן" על שתייה זו (כמבואר בביאור הלכה קעד ד"ה "וכן פוטרת"). אמנם להלכה נפסק בשולחן ערוך (קעד, ו) שאין לברך על היין, אך הרוצה להדר ולהוציא עצמו מידי מחלוקת יעשה כאחת משלוש הדרכים הבאות: א) יקפיד לשתות רק "כמלוא לוגמיו" מהקידוש ולא רביעית (כמלוא לוגמיו חייב לשתות כדי לצאת ידי חובת קידוש). ב) לכוון במפורש שברכת המזון תפטור אותו מברכה אחרונה על היין. ג) לשתות יין גם תוך כדי הסעודה, ואז לכל השיטות ברכת המזון תחול גם על שתיית יין הקידוש. בברכה, הרב עודד מילר