• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לבעלי תשובה

לימוד גמרא לבד עם ניסיון מועט

הרב יצחק גרינבלט

י"ג תמוז תשע"ז
שאלה
בס"ד כבוד הרב שלום, אני בתהליך של חזרה בתשובה והחלטתי אחרי קריאה מרובה שהדרך הטובה להתחיל באמת להעמיק היא קודם כל ללמוד הלכות ומוסר (נכון?) ואז ללמוד גמרא. חוץ מההלכות והמוסר, אני בינתיים לא מצליח להביא את עצמי לעשייה, אז החלטתי שאני אתחיל ללמוד במקום להיתקע במקום על מקיים מצווה לא מקיים מצווה... יש לי רקע בגמרא, למדתי בבית ספר ממלכתי שחייבו תלמידים ללמוד תורה שבעל פה, ממש התחלה. אני זוכר משם כל מיני מושגים. אז איך להתחיל ללמוד? הבנתי שעדיף לקרוא את הגמרא כמות שהיא, לנסות להבין ורק אם באמת ממש מתקשים, לפנות לפירושים שהם לא רש"י. מה דעתך בעניין? תודה!
תשובה
בס"ד שלום לך יקירי. שמחתי מאוד לקבל את מכתבך, לשמוע על התהליך הנפלא שזכית לעבור, לפגוש את הרצון הנפלא שלך להתקדם, להיות יותר טוב, יותר קרוב לאבינו שבשמים. ואני תפילה לה' שתזכה שה' יתברך ימשיך להוביל את דרכך בשמחה מתוך אמונה גדולה, לחשוף את כל האוצרות הנפלאים של התורה ושל המצוות, ולזכות להמון ברכה ושפע. חלק משמעותי ומרכזי בחידוש הקשר עם אבינו שבשמים הוא לימוד דבר ה' שמתגלה אלינו דרך התורה הקדושה. ככל שאדם זוכה ללמוד את התורה, כך הוא יותר מבין ושומע את דבר ה' ויודע להתקדם ולהתקרב אליו יתברך. אלא שפעמים רבות האדם נפגש עם שפע עצום של תורה, של דברי חכמנו זכרונם לברכה ואין הוא יודע איך להתחיל, איך להתקדם, מה לעשות ומה לא, מה יקדם אותו ומה עלול לשבור אותו. וזה מאוד טבעי. לכן אני מאוד מאמין שלאדם שרוצה להתקדם יהיה מישהו שיכוון אותו, שיוביל אותו ומכך הוא יזכה להגיע לחיות חיים של אמונה ולהתקדם מתוך שלווה ונחת. לכן, אשמח לדעת אם יש לך רב שמכוון אותך, שאתה יכול להתייעץ איתו, ללמוד ממנו, לשמוע שיעורים ועוד. ואם לא, אשמח לעזור לך למצוא דמות שתוכל להתחבר אליה ולקבל ממנה. ביחס ללימוד התורה, אכן חשוב שהוא יהיה מסודר ומדורג, ולכן אם יש מי שידריך אותך מתוך היכרות איתך זה הדבר הטוב ביותר, ואם לא, חשוב ללמוד את ההלכות ואת המוסר שהאדם מתחבר אליהם והם פשוטים יותר להבנה, וביחס ללימוד הגמרא, מסופקני עם הרקע הקטן שיש לך יוכל לעזור לך בכך די הצורך, ולכן לדעתי חשוב כן ללמוד עם פירושים, וברוך ה' היום יש גמרות רבות עם פירושים נוחים ומוסברים היטב כמו שוטנשטיין ועוד, שהלימוד בהם יקדם מאוד. לימוד בלי פירוש פעמים רבות מוביל לטעויות או לחוסר הבנה שגורם ליאוש. לכן אינני מאמין בכך. חזור אלי ואשמח לעזור לך בכל מה שאוכל. בברכת הצלחה רבה הרב יצחק גרינבלט.