• ק"ש שעל המיטה ותיקון חצות

קריאת שמע בסוף הלילה

הרב חיים שרייבר

ט"ו אב תשע"ז
שאלה
עד מתי ניתן לקרוא קריאת שמע? אם הגיע כבר עלות השחר ורק עכשיו אני הולכת לישון אני יכולה לקרוא עדיין קריאת שמע עם שם ה’?
תשובה
שלום אני מבין מתוך השאלה שאת שואלת גם על קריאת שמע שעל המיטה. אתייחס לזה בהמשך. חכמים קבעו שיש לקרוא קריאת שמע עד חצות הלילה, כדי שלא ידחה אדם את קריאת שמע ולבסוף ישקע בשינה ויפסידנה. מכל מקום בדיעבד, אם עבר ולא קרא עד חצות הלילה, יקראנה עם ברכותיה עד 'עמוד-השחר', מפני שמהתורה זמנה כל הלילה. מי שנאנס ולא קרא את שמע עד 'עמוד-השחר', יכול לקוראה עד 'הנץ-החמה'. במצב זה, כאשר אדם קורא את שמע אחר 'עמוד-השחר', ניתן לומר גם את שלוש ברכות מסרכות קריאת שמע מלבד ברכת 'השכיבנו', שהואיל ועלה 'עמוד-השחר' כבר אינו זמן שכיבה. תפילת שמונה עשרה של ערבית לא ניתן להתפלל אחר 'עמוד-השחר', מפני שנתקנה ללילה, ואחר 'עמוד-השחר' כבר התחיל היום (מ"ב רלה, לד; שעה"צ מא). לגבי ברכת המפיל: רבים מהספרדים נוהגים שרק מי שהולך לישון לפני חצות לילה יברך 'המפיל', אבל מי שהולך לישון אחר חצות מברך ברכת 'המפיל' בלא שם ומלכות (כה"ח רלט, ח, ועי' יחו"ד ד, עמ' קכב-קכד). אבל למנהג אשכנזים וחלק מהספרדים, כל זמן שהולכים לישון לפני עמוד השחר - מברכים 'המפיל'. יום טוב