• תהלים ותפילות אישיות

ברכת הודאה על הגשמים

הרב פרופ' נריה גוטל

י"ט טבת תשע"ח
שאלה
האם מברך ברכת הודאה על גשמים גם בעת הזו שירדו גשמים, ובמקביל יש הנחיה לבקש על הגשמים "ועננו בורא עולם.."? שאלה נוספת - האם יהודי התפוצות מחויבים להתפלל על גשמים בארץ ישראל ?
תשובה
שלו', א. אחר צער כה גדול על היעדר גשמים, בהחלט נכון להודות על הגשמים, וכפי שנפסק בשו"ע או"ח סי' רכא. ב. במקביל, כל עוד קיים מחסור בגשמים, נכון להמשיך לומר "ועננו בורא עולם". עם זאת, במצב כזה הורה הגרש"ז אויערבך זצ"ל שנכון כי היחיד ימשיך ויאמר בתפילה בלחש, אך הש"ץ יפסיק ולא יאמר ב"חזרה". ג. נכון ליהודי התפוצות להתפלל על הגשמים הנצרכים בארץ ישראל.