• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לבעלי תשובה

בן זוג חזר בתשובה ונוצרו מחלוקות (מצטערת אם ארוך)

הרב יצחק גרינבלט

י"ב אייר תשע"ח
שאלה
שלום אני ובן זוגי (עדיין לא נשואים) יחד כבר 6 שנים. הוא הקשר הראשון שלי ובע"ה גם האחרון שיהיה לי. אני גדלתי בבית חילוני קיצוני- והוא בבית חילוני אך שומר בין בשר וחלב וכאלה. לפני כשנה הוא התחיל לחזור בתשובה היה לי קשה השינוי הפתאומי אך בגלל האהבה הרבה אליו ושראיתי כמה זה עושה לו טוב נשארתי. עברנו לארה"ב לפני כחצי שנה למטרת פרנסה ומאז הוא התחזק מאוד הבעיה שלי שאני מרגישה שהוא כל היום מנסה לכפות עלי מצוות. הוא לטענתו מאוד משחרר ולא לוחץ עלי אבל אני מאוד מרגישה שהוא כל הזמן מעיר לי! אוכלת כשר ,לא אוכלת בשר וחלב יחד, מפרידה בין הכלים ומחכה 6 שעות, עושה נטילת ידיים בבוקר, לא אומרת את שם השם לשווא, מדליקה נרות שבת, לא נוסעת בשבת ,שומרת על צניעות . אומנם זה לא הרבה אבל זה ההפך הגמור ממה שהייתי פעם ואני מאוד מנסה בשבילו. יום אחד אני אשמח אולי לשמור שבת אבל כרגע קשה לי והצורך הבלתי פוסק שלו לדבר על זה מרחיק אותי מהכיף של זה!! כי הדת זה דבר נפלא בעיני אבל הוא התחיל לפתח "אובססיה" בלתי פוסקת של איך לעשות עוד ומה עושים וזה ניהיה לי קשה מאודד. ניסיתי להסביר לו שככל שיפסיק ללחוץ עלי אני ארצה יותר לעשות דברים וככה זה מרחיק אותי והוא לפעמים מסכים ואחרי שעה חוזר לעצמו. בימים האחרונים יש המון מתח בבית בגלל הפער שהתחיל לגדול בינינו.. למשל בפסח עשינו עם עוד זוג חברים חילוניים . היות ובארהב עושים את הסדר פעמיים אני והוא ישבנו לקרוא והזוג שלא מתחבר לזה קם . הגיע למצב שהבן זוג שלי ישב והכריח אותם לשבת איתנו בסדר השני! זה היה לא נעים . הם ניסו לקום והוא פשוט לא נתן להם אמר "תשמעו לפחות רק עוד חלק. זה מצווה אתם תודו לי על זה" ככה במשך 4 פעמים שאמרו שהם קמים. חייבת לציין שהזוג חברים גדולים באיתנו בכמה שנים וזה היה מאוד לא נעים הם ממש התעצבנו מהעניין. שאלתי היא, האם אפשר לגשר על הדברים או שזה מצב אבוד? אני מאוד אוהבת אותו ורוצה לחיות איתו כל החיים. אבל מצד שני קשה לי הצורך הבלתי פוסק במצוות ומה עוד אני יכולה לעשות מבחינתו. אני לא יודעת למי לפנות ולדבר על כך..חשבתי להתייעץ עם רב אבל מי יכול לקבל אותנו אם אנחנו עדיין לא נשואים?
תשובה
בס"ד שלום לך. קראתי את מכתבך וחשבתי עליו המון. לא קל כאשר בן זוג עובר שינויים, לא קל כאשר קשר ארוך כל כך מגיע לסיבוך לא פשוט ולא נעים, יחד עם זה חשוב לדעת ולהודות על כך שהשינוי הגיע בשלב זה ולא בשלב שבו ישנם ילדים והדבר עלול לגרום להם לבלבול. מתוך מכתבך ניכר שאת עושה מאמצים רבים בשבילו, ממש משקיעה המון, ויחד עם זה ישנם דברים שאת לא מרגישה שאת מסוגלת כיום להתקדם לשם, חלקם הם בדברים צדדיים יותר וחלקם ללא ספק שהם דברים הקשורים מאוד לרמה הדתית הכללית. זה מאוד טבעי שאת מתקדמת בקצב שלך ואף שלכל אחד יש את הקצב שלו בתהליכים שהוא עובר. אך יחד עם זה אחד מהדברים החשובים ביותר בזוגיות זה להכיר בשוני ולהות סובלן אליו. כאשר לא סובלנים לקצב של האחר דבר זה גורם למריבות רבות ולפעמים אף לניתוק הקשר בכאב גדול לאחד או לשני הצדים בקשר. לכן, במצבים אלו חשוב מאוד שתהיה הדרכה מתאימה, דמות שהיא מקובלת על שני בני הזוג ושהיא תדריך ישירות למה כן ומה לא, מה יקדם ומה עלול לשבור. אני מרגיש שהמצב לא קל, הדרישו תשלו מובעות באופן מאוד חד משמעי וממש הוא משדר דרישות באופן החלטי ואת חשה בכך מצוקה. אינני יודע אם הצעדים שאת עשית הם בשבילו או שהם חלק מימך. דבר זה דורש התבוננות מעמיקה שלך בתוכך, שכן מנסיון של שנים ואנשים רבים העוסקים בתחום, כאשר בן זוג עושה שינויים בגלל השני הדברים לא מחזיקים מעמד ולאחר מיכן גורמים לבעיות לא פשוטות, לשוני בין בני זוג ובלבול אצל הילדים, למריבות לא פוסקות ועוד. לכן חשוב מאוד שתעשי עם עצמך את הבירור הזה, האם את שלמה עם מה שאת עושה, האם את באמת חיה את הדברים האלו שקיבלת על עצמך או שאת עושה בשבילו. במידה וזה בשבילו מאוד לא נכון להמשיך את הקשר, שזה לא יחזיק ורק יגרום לכאב. במידה ואת מאמינה שהקשר יתמיד ויצליח, השקיעו בהדרכה זוגית, השקיעו בעבודה זוגית טובה שתוביל אתכם להצלחה בזוגיות. אם תרצו אשמח לכוון אתכם לאנשי מקצוע מתאימים. בברכה הרב יצחק גרינבלט.