• תכלת

ציצית שמתחילה בתכלת ולא בלבן

הרב נועם דביר מייזלס

כ"ג תשרי תשע"ט
שאלה
אני מבין מהמקורות שהרב הביא לעניין מספר הקשרים אך לעניין צבע הקשר לא ברור לי שהרי הקשר הקרוב לכנף צריך להיות בצבע הכנף אז אולי אפשרי לקשור רק קשר אחד אבל האם לא צריך שהוא יהיה לבן בדווקא? וכן ביאור הגרא על השו"ע שהרב הפנה אותי אליו כתב שמספר החוליות לא מעכב רק בלבן אבל בתכלת מעכב "דוקא בתכלת אמרו הפוחת כו’ ושיעור של חוליא שם אבל בלבן אין לדקדק במנין החוליות דמניינם נגד הרקיעין כמש"ש לפי שתכלת דומה לרקיע משא"כ בלבן". תודה.
תשובה
שלום רב! אין הדבר מעכב כאמור במקורות הנ"ל, ועי' בגמ' ובראשונים שהגר"א מביא, שבנידו"ד אין הדבר מעכב ולא ע"כ דיבר הגר"א. כמובן שלכתחילה ראוי להתחיל ולסיים בלבן ולאחוז בשיטת קשירה אחת מתחילה ועד סוף. בעבר כתבתי מאמר בעניין התכלת ונעזרתי במס' ספרים: עין התכלת, התכלת, כליל תכלת, לולאות תכלת, חותם של זהב, מצות תכלת בזמננו, בכנף איש יהודי, לבוש אהרון, ארגמן, קרסי זהב, ועוד ספרים... חלקם דנים באריכות גם בעניין הקשרים, ואני ממליץ לכבודו לעי' בחלק מהספרים הנ"ל שכתבו בצורה ברורה בנושא הקשרים. בהצלחה רבה, הרב נועם דביר מייזלס