מודה ועוזב ירוחם - גם על רצח?

הרב יעקב כהן

כ"א כסלו תשע"ט
שאלה
שלום. יש לי שאלה לגבי המשפט מודה ועוזב ירוחם.. האם מדובר בכל עבירה שאדם עושה? יש עבירות שלא ניתן לסלוח עליהם כגון רצח ..אדם שרצח זה שיבקש סליחה לא יקים מקברו את הנרצח ויכפר על כאב משפחתו של הנרצח.. הכיצד???
תשובה
שלום וברכה, משמעות מידת הרחמים אינה מחיקת מידת הדין. משמעות המשפט "מודה ועוזב ירוחם" היא שאדם ששב בתשובה בלב שלם, ועוזב כמובן את מעשה החטא, ה' יתייחס אליו במידת הרחמים, ואדם זה לא יענש כמו אדם שעבר עבירה ולא שב בתשובה. "כי לא אחפוץ במות המת, כי אם בשובו מדרכיו וחיה". עיקרון זה נכון גם לגבי עבירת רצח, ויש לזכור שגם הענשת הרוצח לא תקים מקברה את הנרצח ולא תכפר על כאב המשפחה. עם זאת איננו יודעים מה בדיוק היחס בין מידת הרחמים למידת הדין, ומסתבר שיחס זה תלוי הן בחומרת המעשה, הן בעוצמת התשובה, הן במאמצים בפועל שאדם עושה כ'תשובת המשקל' (לדוגמה, רוצח ששב בתשובה שלמה ואמיתית יכול להשקיע משאבים גדולים בפעילויות שמרבות חיים). כל טוב.