• מצוות ישוב וכיבוש הארץ

הקמת מאחזים ללא אישור

הרה"ג יעקב אריאל

כ"א סיון תשע"ט
שאלה
א.מה הצידוק ההלכתי להקים מאחזים לא חוקיים כאשר מבחינה ממונית השטח שייך למדינה והיא מתנגדת לכך? ב. האם המתישבים זוכים בקרקע והם יכולים לטעון עליה בעלות פרטית? ג. האם יישוב יכול להחליט באופן עקרוני לפנות מתיישבים מגבעה שהוקמה בחסותו כדי לבנות שם בנייינים או צרכים אחרים שאינם פוגעים ביישוב הארץ?
תשובה
הלואי והמדינה הייתה מכירה בבעלותה על כל הקרקעות ביו"ש (חוץ מאלו הרשומות בטאבו ונקנו כחוק) הבעיה היא שהמדינה לא מכירה בבעלותה החוקית על חלק גדול של הקרקעות המאחז נועד להכריז על המקום כשייך לעם ישראל ושהמדינה תסדיר זאת בצורה חוקית אין למתישבים שום זכות לטעון לבעלות פרטית אלא א"כ ירכשו את הקרקע מהמדינה כמו כן כל בניה צריכה אישור של תב"ע כמקובל. אדרבה, זו טענתם שהמדינה תתכנן בניה חוקית במקום