ישיבה - בשביל זה יש אינטרנט
גם הגר"ש עמאר יעביר שיחה בסופ"ש ההכנה לר"ה. שריינת מקום?
שאל את הרב כשרות כלים והכשרתם

סיר חלבי שבישלו בו בשרי

כולל הלכה בית אלי"א תמוז תשע"ט
שאלה
שלום וברכה, יש לנו סיר שהגדרנו כחלבי, אך עוד לא השתמשנו בו לחלבי. בטעות חיממנו עוף בסיר (על הגז). האם ניתן להכשיר את הסיר? אם כן, כיצד? (האם ניתן להגעיל? כיצד? או שבכלל זה בעיה להפוך אותו מבשרי לחלבי?..) (אשמח לשמוע גם מה היה הדין אילו היינו משתמשים בו כבר לחלבי.) תודה רבה
תשובה
שלום וברכה, הכלי שלכם עכשיו דינו כבשרי מפני שבישלתם בו בשרי ואין הקביעה שהיה בדעתכם נחשבת להחשיבו כחלבי, לכן שאלתך היא האם יהיה מותר להפוך כלי חלבי לכלי בשרי? נחלקו בזה הפוסקים: לדעת הפוסקים הספרדים: אם הכלי אינו בן יומו (שעברו 24 שעות) יהיה מותר להגעילו ולהפכו מבשרי לחלבי (והפוך) ע"י הגעלה כדין. לדעת הפוסקים האשכנזים: אין להגעיל כלי בשרי להפכו לחלבי והפוך, מפני שחוששים שאדם יחזיק רק כלי אחד וכל פעם יהפכו מבשרי לחלבי ועי"כ יש מצב שישכח מה היה מצב הכלי בפעם הקודמת, ויכשל ע"י שיבשל בו לחלבי כשהוא עדיין בשרי וכו'.סיבה נוספת שמא יבואו להגעיל כשהוא עדיין בן יומו. יש לציין את דעת החתם סופר שכאשר מגעילים לפסח החששות הנ"ל בטלות ולכן יהיה מותר לשנות גם מחלבי לבשרי והפוך. אולם במקרה שלכם יהיה מותר להגעיל גם לדעת האשכנזים האוסרים מפני שהדבר נעשה שלא לרצונכם ולא בכוונה נהיה הכלי בשרי, שכל מה שחששו לא קיים כאן, לכן יהיה מותר לכם להגעיל לעשות את הכלי כרצונכם ולהשאיר אותו כך באופן קבוע. (שו"ת להורות נתן ח"א לה'). מקורות: הספרדים- מרן החיד"א מחזיק ברכה תקט,ב. כף החיים שם מה, יבי"ע ח"ג יו"ד ד. האשכנזים-מגן אברהם שם יא' שכך הוא המנהג. משנה ברורה תנא' יט' וגם בסימן תקט' כה'. בברכה רבה הרב אוריאל מועטי
עוד בנושא כלים והכשרתם

את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il