ישיבה - בשביל זה יש אינטרנט
שאל את הרב הלכה שחיטה והכשרת בשר

דחוף - צליית כבד דין הרשת והכיסוי

הרב נועם דביר מייזלסי"ט אלול תשע"ט
81
שאלה
שלום וברכה. צליתי במנגל גז כבד, הכבד היה בתוך רשת מיוחדת שהונחה על הרשת הרגילה של המנגל עליה צולים גם בשר אחר. ממה שידוע לי הרשת של המנגל גם נטרפה. רציתי לדעת איך אפשר להכשיר את הרשת וללבן אותה? מספיק להפעיל את המנגל על החום הכי גבוה למשך חצי שעה? לעבור עם ברנר על הרשת עד שהיא מאדימה? ואם בזמן צליית הכבד המכסה של המנגל היה סגור - צריך לעשות עוד משהו? להקפיד פעם הבאה לא לסגור את המיכסה כשצולים כבד?
תשובה
שלום רב! דעת בני ספרד - שמותר להשתמש ברשת שצולים בה כבד ללא הכשרה. אך אצל בני אשכנז נחלקו המנהגים - יש הנוהגים לעשות ליבון קל לפני כל צליה, ורבים נוהגים רק לייחד רשת לצליית כבד ללא הכשרה. גם לדעת המחמירים, יועיל להניח את הרשת תחת המנגל בחום הכי גבוה כמו שכתבתם, וכל שכן ע"י ברנר עד שהרשת תאדים. לגבי המכסה, אין לכסותו בשעה שצולים את הכבד, ובדיעבד אם הדבר כבר נעשה, יש לנקותו היטב, לחכות 24 שעות ולהפעיל את המנגל סגור למשך חצי שעה. מקורות: שו"ע ורמ"א (יו"ד ע"ו ד', שפ"ד כ"ג) ופמ"ג (משבצ"ז י') בשם הלבוש שמספיק ליבון כל שהוא, וראה בדרכ"ת (שם ל"ח) שהצריך ליבון קל, אך בשו"ת חלק"י (ב' קל"ג) ובספר אורחות רבנו (עמ' שפ"ט) שאין צריך כלל ליבון כיון שאין הכבד דחוק ברשת כמו בשפוד. ובספר הכשרות למעשה כתב שכיום במסעדות מהדרין אין מלבנים את השיפודים אף למנהג אשכנז אלא מייחדים כלים מיוחדים לצליית הכבד. לגבי המכסה, ראה בספר הכשרות (עמ' רנ"ו הערה רע"ז) ושם הקלו לצלות כבד בסוגים שונים של תנורים, אולם נראה שבנידון השאלה הדין קצת שונה, ויש לעשות הכשרה בסיסית כאמור. שנזכה לשנה טובה ומתוקה! בברכה רבה,
עוד בנושא שחיטה והכשרת בשר

לא ניתן להעביר הודעה לרבנים באמצעות מערכת התגובות. לחץ כאן להעברת שאלתך לרב.

את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il