תענית על נפילת תפילין ביום שאין תחנון

הרב שמואל אריאל

ל תשרי תש"פ
שאלה
האם להתענות על כך שנפלו לי התפילין (גלויות) אף שלא אומרים תחנון (סוף חודש תשרי)? עדיף/אפשר להתענות עד חצות מכיוון שיום שישי (ולהוסיף צדקה)? כדאי לדחות כיוון שלא קיבלתי תענית בזמן? (נפל ביום חמישי אך לא צמתי באותו יום). תודה רבה
תשובה
שלום וברכה! השאלה הגיעה באיחור, אך אתייחס בקצרה: לא מצאתי התייחסות מפורשת למקרה זה, אבל נראה שאכן אין להתענות תענית זו בימים שאין אומרים בהם תחנון (עין כעין זה בשו"ע תקס"ח, ט). ובפרט שמופיע בפוסקים שתענית זו אינה חייבת להיות דוקא באותו היום (עיין שו"ת מהר"י מברונא קכ"ז; ילקוט יוסף מ"ד, ב), ולפיכך ניתן לדחות אותה ליום שאומרים בו תחנון. אך כפי שמופיע בתשובה הקודמת - באופן כללי, כמה פוסקים כתבו שבמקום של קושי ניתן להקל בתענית זו ולהתענות רק חצי יום או לפדות בצדקה.