• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות על ה'

אלוקים וקן של ציפור

רבנים שונים

ט ניסן תשס"ה
שאלה
למה יש בעיה לומר על אלוקים שהוא רחמן בעניין קן של ציפור? למה אי אפשר לומר שאלוקים גם יש בו את מידת הרחמנות, בעניין זה?
תשובה
מובא בשם הרצי"ה קוק זצ"ל (בשיחותיו לפרשת כי תצא, ובסוף ההקדמה לסידור עולת ראיה בשם בעל התוספות יו"ט למשנה זאת בברכות) שאין בעיה לומר שהקב"ה רחמן כטעם למצוות שילוח הקן, ואף הרמב"ם בטעמו למצווה זו בספרו מורה נבוכים מסביר זאת כטעם למצווה זו, אלא בתפילה שכל מילה בה צריכה להיות מדויקת ושקולה, יש בעיה להביא השערה, שהרי הסבר זה כטעם למצווה הוא בגדר השערה, ובתפילה כל מילה צריכה להיות מדויקת, לכן רק בתפילה אדם שאומר דבר זה "משתקין אותו". ר' ידידיה הכהן.