• הפסק בתפילה

על ברכה לבטלה והפסק בזמן תפילה

הרב נועם דביר מייזלס

כ ניסן תש"פ
שאלה
חג שמח יש לי כמה שאלות שאשמח עם כבוד הרב יוכל לענות עליהם... 1.אם חס ושלום טעיתי בתפילה ואני צריך לחזור לראש התפילה או ראש הברכה ברכותי לבטלה/הוצאת שם שמיים לבטלה? אני משתדל לא לטעות אבל לפעמים קורא שטעיתי ואני רוצה לדעת את חומרת האיסור.. 2 לפעמים לצערי אני אומר באיזה ברכה בתפילה את שם השם פעמיים זה נחשב ברכה לבטלה/הזכרת שם שמיים לבטלה? 3. התבלבלתי ואמרתי את שם השם לא בהקשרו בזמן קריאת תהילים זה גם נחשב ברכה לבטלה/הזכרת שם שמיים לבטלה? אני מנסה להפסיק לכשל בזה, אבל אני לא מצליח!!! רציתי לדעת מה החומרא ואם יש הבדל אם זה בשוגג ובהקשרים מסוימים 4.אם עושים לי רעש במהלך התפילה מותר לי לעשות קולות כדי לרמוז להם שאני בתפילה? הכוונה שלי לא לדבר ממש אלה יותר "ששש" כזה... אם עשיתי בטעות זה הפסק? לאיפה חוזר?
תשובה
חג שמח לשואל היקר ! א. במקרה שלך אם נזהרת מתחילה להתפלל כראוי ולשים לב לתוספות בתפילה כפי שכתבת, ובכל אופן נאלצת לחזור לראש התפילה וכיוצא בזה, אף שנחשב שהתפילה אינה כתיקונה והברכות לא מילאו את יעודן, מכל מקום כיון שהדבר נעשה בשגגה ולא היתה בכך פשיעה, ודאי שלא תענש על כך והקב"ה שמח בתפילתך. ב. אתה צודק שצריך להקפיד שלא לחזור בברכות התפילה על מילים פעמיים, בפרט בהזכרת שם השם. כנראה שהדבר נובע מעט מלחץ מחשש שלא כיוונת כראוי, אולם תשתדל לא לחזור על כך, ולהתפלל בנחת ויישוב הדעת. להלכה אף אם במשך כל התפילה לא היתה לנו כוונה במשמעות המילים, אין לחזור, מלבד פסוק ראשון בקריאת שמע. ג. לכתחילה יש להמנע מלהזכיר שם שמיים שלא בהקשרו כמו שציינת, אולם כיון שכוונתך בהזכרת שם שמיים היתה לשבח את השם וכוונתך לטוב, נראה שאין בכך הזכרת שם שמיים לבטלה. חושבני שכדאי להתמקד בכוונתך הטובה להתפלל כראוי, ופחות להתעסק בחומרה של הדברים, והקב"ה יסייע בידך לעבוד אותו בנחת ויישוב הדעת. ד. הדרך הנכונה היא לחפש מקום ראוי, ולהתרכז בתפילה, אך אם כבר נקלעת למציאות כזאת, וזה מפריע לך, אתה יכול לעשות כמו שכתבת ואין בכך הפסק. כמו כן ניתן לסמן ביד, תבחר מה שהכי נוח לך כדי להפסיק את הרעש בצורה מהירה כדי שלא תהיה בחוסר רוגע כל התפילה. שנתבשר בקרוב בשורות טובות לכלל ישראל ! ברכה והצלחה בכל מעשה ידיך,