השלמת פרשה בשבת תזריע מצורע לספרדים

הרב נועם דביר מייזלס

כ"ט ניסן תש"פ
שאלה
שלום הרב. אני ספרדי וראיתי באתר שהרב יעקב אריאל שליט"א פוסק לכולם שבאמת היה צריך להשלים את פרשת שמיני, אלא שאין לקרוא בשבת שלוש פרשות כיון שהשבת נקרא תזריע מצורע ולכן אין צריך להשלים. שאלתי היא: א. הרי לדעת החיד"א שקיבלנו הוראותיו והראשל"צ הרב עובדיה יוסף זצוק"ל צריך להשלים אף אם יש שתי פרשות??? וכן הורה ראש ישיבת פורת יוסף חכם שלום כהן שליט"א, שאלו שהתפללו במניין ללא ספר תורה צריכים להשלים את כל הפרשות אף בשבת תזריע מצורע. ולמה לא חילק לבני ספרד? ב. גם לשיטת הרב אריאל, משמע שנצטרך להשלים בהמשך בפרשת אמור שהיא לא כפולה? ג. מה הדין בקהילות שרוצים להחמיר ולקרוא? והאם יחיד יכול להשלים מחומש? אשמח לתשובת הרב.
תשובה
שלום וברכה לכבודו. א. אכן דעת מרן החיד"א (הובא בכה"ח קל"ה) והראשל"צ הג"ר עובדיה יוסף (חזון עובדיה ח"ב עמ' של"א), וכן נקטו רבים מפוסקי ספרד, שאם צריך להשלים פרשות - יש להשלים אף יותר משתי פרשות בשבת אחת. אולם מתוך בירור עם כמה רבני קהילות חשובים בארץ, נראה שבפועל גם הפוסקים כדעת הג"ר עובדיה יוסף זצוק"ל לרוב לא יצטרכו להוסיף על פרשת תזריע מצורע, כיון שההתרשמות היא, שמרבית האנשים התפללו בבית וממילא לא חל עליהם חובת קריאה או שהתפללו במניין עם ספר תורה. ובצירוף המציאות כיום שעדיין צריך להשמר מהתפשטות נגיף הקורונה ולא מומלץ לשהות זמן רב יחד, בנוסף יש לחוש לטירחא דציבורא כשמדובר בהרבה פרשות. ב. כך יוצא משיטתו של הרב אריאל שיצטרכו להשלים פרשות קודמות בפרשת אמור, אך עדיף שתשאל אותו. אולם לפי מה שכתבנו לעיל - מסתבר שבפועל ברוב הקהילות לא יצטרכו לקרוא אף בשבת אמור שיש בה פרשה אחת. ועל מרא דאתרא שבכל אתר ואתר מוטל לבחון האם רוב בני קהילתו התפללו ביחיד או בציבור עם ס"ת, אחרת נראה שלכל הדעות יש להשלים קריאה בתורה. ג. לגבי תשובה לשאלות אלו והרחבה בכל העניין, אצרף לך תשובה נרחבת שעברה הגהה של רבני קהילות רבים - תשובה מפורטת לגבי השלמת פרשה שהחסירו בזמן הקורונה בברכה רבה ובשורות טובות,