• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות בתנ"ך

ניסיון כלה וחמותה אצל האבות

הרב חיים שרייבר

ב טבת תשפ"א
שאלה
שלום לרב, לפי "מעשה אבות סימן לבנים" מלמדים אותנו שאין ניסיון שהאבות שלנו לא עברו, ולכן כל ניסיון שכל יהודי יעבור בעולם הזה האבות שלנו כבר עברו אותו וזה מה שנותן לו כח להצליח את הניסיון. השאלה שלי היא האם האבות שלנו עברו ניסיון של כלה וחמותה? שרה מתה לפני שיצחק התחתן עם רבקה, אבל לא ידוע לי מתי רבקה מתה, האם יש ניסיון כזה אצל האמהות אולי? איפה נמצא הניסיון הזה אצל האבות שלנו?
תשובה
שלום הכלל "מעשה אבות סימן לבנים" איננו אומר כפי שציינת בשאלה "שאין ניסיון שהאבות שלנו לא עברו" אלא שכל מה שעבר על האבות באופן ובדרך מסוימת יקרה גם לבנים. אך יתכן שמאורעות שיקרו לבנים לא היה כמותם לאבות כדוגמת חורבן בית המקדש, על אף שאת הגלות שהגיע בעקבותיו כן חוו האבות. וכן יש מקרים ומאורעות שהיו לאבות ולבנים קורה מעין אותם מאורעות לדוגמא בנושא שאת העלית בשאלה - יחסים בתוך המשפחה, אצל האבות אנו פוגשים שלאה הרגישה שנואה ביחס לרחל, שרה באה בטענה כלפי אברהם על מה שנגרם לה כתוצאה מנישואי אברהם והגר. וכמו כן בימנו יש משפחות שיש בהם קשיים במערכת המשפחתית בין הורים לילדים מתבגרים, בין כלה לחמותה וכדו'. בכל אופן רצוי ללמוד ואף להתייעץ עם מומחה בענין כיצד ניתן לשפר את הקשרים בכל משפחה ולא להמשיך ולהחזיק במערכת יחסים לא נעימה בטענה "מעשה אבות סימן לבנים". יום טוב