• השבת אבידה

תגובה לתשובה על מציאת כסף ברחוב

כולל דיינות בית אל

ט"ז אדר תשפ"א
שאלה
כבוד הר׳ הלוי לא מובן למה לא לקחת בחשבון המלצרים שמסתובבים תמיד. אולי נפל לאחד מהם הכסף!
תשובה
עיין היטב בתשובה המקורית. ואסביר מעט, כפי שכתבת, הכסף *אולי* שייך להם, אבל גם אולי שייך לאחרים? לכן, מדין השבת אבידה אין להחזיר למי שאינו ודאי בעל האבידה, וכאן אין לנו ודאות שזה של המלצרים כיון שיכול ליפול גם מעוברי הרחוב ומשאר משתמשי המסעדה. במקרה המדובר, הכסף נמצא בדרך נפילה, ובכסף אנו אומרים שאדם מתייאש מיד, לכן הכסף שייך למוצא ויכול לעשות בו כרצונו. אדם שאינו רוצה להנות מכסף שהגיע אליו בלא עמל, זו מעלה, והנותן אותו לצדקה, זוכה לקיים מצות צדקה בממונו. ברכה והצלחה. הרב ש. ידידיה לוי