• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לבעלי תשובה

מהם השלבים של חזרה בתשובה?

הרב יצחק גרינבלט

כ"ו אדר תשפ"א
שאלה
שלום כבוד הרב! אני ממש רוצה לחזור בתשובה כבר תקופה כי אני יודעת שזה הדרך האמיתית והנכונה. (שבת אני כבר שומרת שנים) ובעניין הצניעות אני מתקדמת לאט לאט... ואני אשמח אם תעזור לי ותפרט לי בבקשה שלבים לחזרה בתשובה במה עוד אני צריכה להתחזק אני לא יודעת מאיפה להתחיל. אני ממש אשמח לתשובה בבקשה. ותודה רבה.
תשובה
שלום לך. מאוד מרגש לשמוע על הרצון שלך לצעוד בתהליך נפלא כל כך של חזרה בתשובה. תהליך זה הוא אחד מהדברים הנפלאים ביותר שיש בעולם, שהוא כולו מלא אור ושמחה, מלא קדושה וגילויים חדשים, ואם צועדים בו נכון, מסוגלים להגיע לאוצרות נפלאים בכל הקשר של האדם עם אבינו שבשמים. ברוך ה' את כבר זוכה שנים לעשות דברים נפלאים כל כך, כמו שמירת שבת. השבת היא יסוד חשוב מאוד בקשר שלנו עם אבינו שבשמים. השבת היא עדות של האדם שהוא מאמין בה', שהוא חי מתוך חיבור לאמת הגדולה של עבודת ה', של חיי אמונה. מאוד טבעי שחלק מהדברים יותר קלים לאדם בתהליך וחלק יותר קשים. כבר פגשתי לא מעט שנושא הלבוש יותר מורכב להן, וזה טבעי, עם כי אפשר להתחזק בכך, ללמוד על חשיבות העניין, לחפש בגדים יותר צנועים שיהיו יפים בעינייך, ללמוד על כך עם רבנית שתחזק אותך וכדומה, אך חשוב שלא למקד את כל החזרה בתשובה בתחום הזה. לדעתי כדאי לצעוד לכיוון של אכילת כשר וברכות על האכילה. אלו דברים מאוד חשובים במסגרת החיים של שמירת תורה ומצוות וחיים של קשר עם אבינו שבשמים. שמירת כשרות כיום איננה אתגר קשה, כי ברוך ה' יש היום את כל הדברים כשרים, והדברים הכשרים ממש מצויים כמעט בכל מקום, אין זה דורש הקרבה גדולה, ועל ידי עבודה נכונה אפשר להיכנס לתחום הזה ממש בלא קושי מיוחד. הכשרת מטבח יכולה להיעשות על ידי אנשים שמבינים בתחום הזה ויעשו זאת בחינם ממש בשמחה, ולימוד ההלכות ויישומן נעשה בקלות על ידי ספר מתאים מוסבר ופשוט. הברכות הן מערכת מופלאה שמחברת את האדם כל יום בכל שלבי היום אל אבינו שבשמים. כל דבר שאדם עושה הוא חושב על ה', ובכך יש לאדם התקדמות מאוד גדולה. גם בדבר זה אוכל להפנות אותך למקורות מתאימים שתוכלי ממש בקלות ללמוד את ההלכות וליישם אותן. והדבר האחרון, שאני מתאר לעצמי שאת כבר עושה זה התפילה. כן להתפלל לה', לפנות להודות ולבקש, ממש לבנות את הקשר עם אבינו שבשמים. במידה ואת צריכה הדרכה בכך, אוכל בשמחה לעזור לך. ועוד הצעה לסיום. אחד הדברים הטובים ביותר לאנשים שרוצים לחזור בתשובה זה מישהו שמלווה אותם. ולכן, אם תרצי אוכל לעזור לך ליצור קשר עם רבנית שתשמח לעזור לך, עזרה ממש בכל הדברים. אך כדי שאוכל לעשות זאת ויהיה הדבר יעיל אשמח שתכתבי לי את כתובת המגורים שלך ופרטי יצירת קשר ואשמח לעזור. בברכת הצלחה רבה הרב יצחק גרינבלט.