• התרת נדרים

אדם שהפר שבועה

הרב נועם דביר מייזלס

כ"ט טבת תשפ"ב
שאלה
מה דין השבועה של אדם אם הפר אותה? האם השבועה מבוטלת או שעליו להמשיך ולקיים אותה? אשמח לתשובתכם ובעיקר אם תוכלו לציין את המקור ההלכתי לתשובה ומאיזה ספר היא נלמדת. תודה מראש.
תשובה
שלום רב. כבר כתב הרמב"ם: "וטובה גדולה היא לאדם שלא ישבע כלל", ואם נשבע ולא קיים, ומדובר על שבועה שאינה מוגבלת זמן, יש בכך גם עבירה (לשון הטושו"ע רל"ו ב', ובש"ך שם מבואר שיש בכך משום "שבועת שוא", קצות חו"מ ע"ג ס"ק ה'), ולכן ודאי שצריך לקיים את השבועה, ואם יש חשש שתעבור על השבועה, נכון להתיר את השבועה אצל תלמיד חכם. במידה ומדובר על שבועה שלא לעבור על איסור, יש אומרים שאין להתירה אף אם הוא עלול להכשל (ראה שו"ת הרא"ש כלל י"א סי' ח' והובא בב"י סי' רכ"ח ט"ו, כן משמע בשו"ע רכ"ח כ"ח ועיין בש"ך שם ס"ק פ"ג), ויש חולקים, שבאופן זה מתירים את השבועה (מרדכי שבועות פ"ג תשנ"ז, וכן דעת הרמ"א רכ"ח ט"ו). יש סוברים שבאופן שכבר נכשל, יש להתיר לכל הדעות (שו"ת רמ"א סי' ק"ג ד"ה הנה). ולכן ראוי לגשת לרב ולפרט אצלו את פרטי השבועה ולציין בפניו שיש חשש למכשול, והוא יראה לנכון כיצד לעשות. בברכה נאמנה,