• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות בעבודת ה'

המשך

הרב אוריאל טויטו

כ"א אייר תשפ"ב
שאלה
תודה רבה על תשבתכם. שאלתי: 1. האם נוסחאות התפילה בכלל ומאות מאמרי חזל אינם מנוסחים לפי תפיסה ילדותית? 2. זאת ועוד האם יש אפשרות ליצור קשר רגשי עם מערכת של תוארים יבשים שאינם נהנים ממעשה בני אדם באמת... 3. האם תוכל להסביר לי המשפט 'לעשות נחת רוח ליוצרינו' נחת רוח?? תודה רבה.
תשובה
שלום לך, נוסחאות התפילה אינן מנוסחות לפי התפיסה הילדותית, מפני שהן לא מכחישות אפשרות של קשר ויחס בין המתפלל אל ה'. עם זאת צריך לדעת שרבותנו ניסחו את התפילה בצורה שתתאים לכולם, גם לאלה המתקשים להתעלות מעל התפיסה הילדותית המתוארת במאמר של מרן הרב, וגם לאלה שמצליחים לעלות אל מרומי המחשבה האלוקית. וכך למילות התפלה יש דרגות שונות של הבנה, והתפילה מנוסחת כך, שכל אחד מוצא במילות התפילה את המשמעות המתאימה לרמתו ולהבנתו, וכך דרכה יכול כל אחד לשפוך את שיחו ואת נפשו, לפני האל. אכן מי שתופס את האלוקות כרשימת תארים יבשים יתקשה יותר ליצור יחס של אהבה עם בוראו. אבל זה לא בגלל נוסח התפילה, אלא בגלל העמדה הנפשית המוטעית שהוא אימץ לעצמו. בביטוי: "לעשות נחת רוח ליוצרנו" הכוונה שכשם שלאב ולאם יש נחת רוח לראות את בניהם ובנותיהם הולכים בדרך הישר ומצליחים בחייהם, כך הקב"ה שמח בהצלחת בניו ובנותיו, ובהליכתם בדרכו. לא מפני שהוא צריך את זה, אלא בגלל שהוא שמח בהצלחה שלנו. בברכה אוריאל טויטו
שאלות שנשאלו על שאלה זו: