• תורה, מחשבה ומוסר
  • עקרונות בקיום מצוות

חומרות או כלכלת בית?

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

י"ג ניסן תשס"ג
שאלה
האם יש עניין להחמיר כאשר צריך להוציא כסף רב לשם כך? במיוחד כאשר מצבה הכלכלי של המשפחה קשה!
תשובה
כשההלכה מתירה דבר ע"פ רוב הפוסקים ויש אחדים שחולקים - העושה כרוב הפוסקים נוהג כדין וכהלכה והמחמיר הרוצה להדר יכול לעשות לפי היחידים המחמירים. שמעתי שהרב צבי יהודה זצ"ל אמר שאין לעשות חומרות על חשבון אחרים ובכל עבודת ה' צריך לנהוג בשכל ישר וביראת שמיים ואם החומרות מכבידות וגורמות טינה בלב אצל הסובבים צריך לשקול האם נכון לעשותם. עיין בזה בספר "מסילת ישרים" בפרק העוסק במשקל החסידות, שם הוא מסביר שלא כל מה שנראה מידת חסידות הוא אכן חסידות. עיי"ש.