• תורה, מחשבה ומוסר
  • לימוד אמונה וחיזוקה

אמונה בגיל 13

הרב ש. יוסף וייצן

י"א אדר ב' תשס"ח
שאלה
יש לי אח בגיל 13 ששואל לפעמים שאלות באמונה, ובכלל צריך עדוד בנושאי איסורי התורה וכדומה. האם כדאי לי לקבוע איתו חברותא על איזה ספר אמוני שנוגע בשאלות אמונה, בורא וכד’ באופן רציני או שבדרך כלל בגיל הזה לא בשלים מספיק להבין כראוי? איני בטוח שהוא מגיע לשאלות לבד אלא הוא שומע מהסביבה, ובמיוחד שיש לנו אח שמזלזל. אם כן, האם יש לרב איזה ספר להמליץ עליו, והאם יש דברים שלא כדאי לנגוע בהם, מהם?
תשובה
גיל שלוש עשרה זה גיל מספיק גדול שכבר יש מקום לשאלות. הרי זהו גיל של חיוב מצוות. אתה צודק שלא צריך לעורר אצלו שאלות. אולם כל שאלה שהוא שואל מעצמו צריך לענות לו. מאד חשוב שלא לדחות אותו ללא תשובות. ילד צריך להרגיש שלכל דבר יש תשובה. גם אם הוא לא יבין עד הסוף מה שתענה לו הוא שומע את המנגינה, הוא שומע האם אתה בטוח בדרכך והאם אתה עונה תשובה מתחמקת או שאתה מזוהה ומחובר לדברים. הרעיון של לימוד חברותא הוא רעיון טוב. אין צורך דווקא ללמוד משהו מסויים. אתה יכול ללמוד איתו מסכת אבות או ספר אורחות צדיקים או ספר מנורת המאור וכד'. העיקר הוא שתהיו קשורים בדרך חיובית שמאפשרת פגישה סביב דברים הנוגעים לחיים. מכוח אותם פגישות יווצר קשר של לימוד ובירור וכך תוכל ללוות אותו בהתפתחות שלו. בהצלחה.