• גזל ונזיקין

חזרה בתשובה מגזל

הרב יהודה אודסר

כ"ב ניסן תשס"ח
שאלה
1. אני חוזר בתשובה כבר 5 חודשים ובעברי לצערי הרבה גנבתי וגזלתי כסף מכמה אנשים. יש אנשים שאני יודע כמה גנבתי מהם בערך ויש אנשים שאני יודע שגזלתי מהם ואני לא יודע כמה ויש שאני שגזלתי ואני לא יודע ממי גזלתי, השאלה שלי היא למעשה מחולקת מה אני עושה במצב הזה שהסברתי? 2. אני אגיד לאדם שגזלתי ממנו שאני מבקש סליחה ומחילה אם פגעתי גזלתי גנבתי פגעתי בך, והוא לא יודע שגזלתי ממנו, אבל אני מכוון לכפר על הגזל, אני מתבייש להגיד לו שגזלתי ממנו, ויתרה מכך שאולי זה יפגע בי אחרי זה בין אם בכבוד או בין בדבר אחר, האם עצם כוונתי שאני מבקש ממנו מחילה על מלא נושאים ובין היתר אני מזכיר גניבה וגזל האם זוהי כפרה על הגזילה שגזלתי מאותו אדם, בלי שאני אומר לו בפירוש שגנבתי או גזלתי ממנו כך וכך בתאריך כך וכך?
תשובה
שלוחה לך ברכת "חזק ואמץ" במאמצים לחזור בתשובה ואף כי הדברים לא קלים (פיזית וכספית) ואף לא נעימים רגשית (לחטט בעבירות העבר) האושר האמיתי שיגיע אחר כך הוא רב לעין ערוך, ושכרך בצדך! לעניין שאלתך: 1. א. אדם שאתה יודע באיזה סכום כסף גזלת אותו הרי אתה חייב להשיב לו את כל הסכום (חשן משפט סימן ש"ס). ב. אדם שאתה מסופק בכמה גזלת אותו, את גובה הסכום המינימלי, שאתה בטוח בו שגזלת אותו, אתה חייב לשלם לו מדיני אדם (הכוונה, שבבית הדין מחייבים על כך). ובמה שאתה מסופק הינך צריך לשלם לו כדי לצאת ידי שמים עד שיתפייס (כמובן, שהוא יכול למחול לך על סכום הכסף המסופק, אם הוא רוצה בכך). (על פי שולחן ערוך חשן משפט סימן ע"ה י"ז). ג. אם אינך יודע את מי גזלת, על זה אמרו חכמים: "יעשו בו צרכי רבים" (בבא קמא צד ב), זאת אומרת, שצריך לתת את הסכום שגזלת, ואינך יודע למי להשיבו, לטובת צרכי ציבור, כגון: ארגוני חסד או בניית מבני ציבור / בית כנסת וכדומה, על מנת שכלל הציבור יהנה מכך ואולי גם הנגזל יהנה מממון זה. 2. אם גנבת את הכסף והבעלים אינו יודע או יודע מהגנבה ואינו יודע מי גנב ממנו, עצם ההשבה למקומו המשתמר פוטרת אותך מלהודיע לו ובזה חזרת בתשובה שלמה (עצה: ניתן להפקיד צ'ק לחשבון הבנק שלו ובכך בטוח שהוא ידע מהכסף הזה וישתמש בו) . אך אם גזלת אותו בכח וציערת אותו, ונהנת מהכסף הגזול (שני התנאים) אזי אין די בהשבת הממון אלא צריך לרצותו עד שימחל וכדברי הרמב"ם (הלכות תשובה פרק ב הלכה ט): "אף על פי שהחזיר לו ממון שהוא חייב לו צריך לרצותו ולשאול ממנו שימחל לו". (להרחבה עיין ברמב"ם הלכות חובל פרק ה הלכה ט ובלחם משנה שם). בברכת הצלחה, הרב יהודה אודסר אם ברצונך לשאול שאלות נוספות הינך יכול להפנותן אלינו.