• תורה, מחשבה ומוסר
  • יסודות האמונה

בחירה וחכמה

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ה טבת תש"ע
שאלה
1. למה כשאדם נולד אין לו בחירה? 2. למה חילונים לא עושים את האמת, כמו שאם צריכים לקנות חלב אז הם הולכים לקנות?! 3. למה אם הדור פעם היה יותר חכם, אז למה לא המציאו את הדברים כמו מכונית? הרי כתבו גמרא זה חכמה? 4. איפה אני יכול לראות סרטים שיחזקו אותי לא לעשות עבירות? אני מרגיש שאני לא יודע את האמת עדיין.
תשובה
1. אדם ראשון נברא בצביונו, כלומר: הוא נברא במצב שהיה לו מיד בחירה חופשית. אולם מאז הנפילה של חטא האדם הראשון סדר האדם שקודם כל נברא בו גוף, שהוא השורש ליצר הרע, ורק לאחר מכן מצטרף יצר הטוב. האכילה מעץ הדעת היא חלק מן הנפילה העולמית שגרמה לכך שאדם קודם כל נפגש עם יצר הרע ורק לאחר מכן נפגש עם יצר הטוב. 2. לא ברור מה השאלה על החילונים. לכולם יש כוח בחירה בעולם שיש בו העלם גדול.