• ערלה ונטע רבעי

נטע רבעי אצל השכנים

מכון התורה והארץ

ז שבט תשס"ד
שאלה
רצינו לשאול לגבי עץ לימון שנה רביעית אשר ענפיו נכנסים לחצר שלנו מחצר השכנים ואשר השכנים הרשו לנו לקטוף את הפרי אך הם לא עשו פדיון לפירות שנה רביעית ולא חיללו מטבע. האם אנו חייבים בפדיון עבור הפרות שנקטוף שנכנסים לצד שלנו או רק במעשר?
תשובה
כיוון שיש ספק במניין השנים של העץ (כי בגינה נוטעים עצים בגוש אדמה), לכן צריך להפריש תרומות ומעשרות ללא ברכה, וגם לחלל על מטבע ללא ברכה. צריך א"כ לקרוא את כל נוסח ההפרשה, ולהוסיף "ואם הפירות רבעי, הרי הם מחוללים..." וכו'. בברכת התורה והארץ, הרב יואל פרידמן.