• תורה, מחשבה ומוסר
  • עקרונות בקיום מצוות

למה אסור לקיים מצוות?

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

ד ניסן תשס"ד
שאלה
למה חז"ל אסרו לקיים מצוות בגלל חשש יוהרא? אם לאדם יש הרגשה פנימית של רצון להתקרבות לה’ והוא מבטא את זה ע"י הידור במצוות שה’ נתן, למה אוסרים לו לעשות כרצונו?! רק בגלל שיש בני אדם שמהדרים במצוות בשביל מעמד חברתי, נאסור עליו לעשות מה שנפצו חפצה בגלל בעיות של אחרים?! וגם לאלו שמהדרים לא מכוונה טהורה,האם אין כאן גדר ש"מתוך שלא לשמה בא לידי שמה"? האם מותר להדר בצינעה?
תשובה
בהידור מצוה צריך לשקול אם המעשה הוא אכן מעלה את האדם או מוריד אותו שכן מדת הגאוה היא מידה רעה מאד ויש להתרחק ממנה מאד על כן אפילו אם יש חשש רחוק שמא מעשה ההידור יביא לגאוה יש להימנע מההידור. חכמים ידעו את נפש האדם לאדם נדמה שהוא עושה הידור זה לשם שמים אך בתוך לבבו נוצרת בו גאוה ולכן יש דברים שאמרו חכמים שלא לעדות מחשש יוהרא.